Σε μια πρώτη μελέτη του είδους της, υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στον ιστό του εγκεφάλου συσχετίστηκαν με χαμηλότερα ποσοστά άνοιας και ήπιας γνωστικής εξασθένησης.
Οι διατροφικοί και θρεπτικοί παράγοντες έχουν συνδεθεί εδώ και καιρό με την ικανότητα σκέψης ή συλλογιστικής σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Αλλά προηγούμενες μελέτες για τη βιταμίνη D εξέτασαν μόνο τη διατροφική πρόσληψη ή τις μετρήσεις της στο αίμα, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ Kyla Shea, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Tufts.
«Θέλαμε να μάθουμε εάν η βιταμίνη D υπάρχει ακόμη και στον εγκέφαλο και αν υπάρχει, πώς αυτές οι συγκεντρώσεις συνδέονται με τη γνωστική φθρορά», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης.
Οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα εγκεφαλικού ιστού από 290 άτομα των οποίων η γνωστική λειτουργία είχε παρακολουθηθεί μακροπρόθεσμα πριν από οποιαδήποτε διαγνωσμένη γνωστική φθορά. Ο μέσος όρος ηλικίας των υποκειμένων τη στιγμή του θανάτου τους ήταν 92 ετών.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η βιταμίνη D υπήρχε στον εγκεφαλικό ιστό και ότι τα άτομα με υψηλότερες συγκεντρώσεις βιταμίνης D στον εγκέφαλο ανέφεραν επίσης υψηλότερη γνωστική λειτουργία πριν από το θάνατό τους. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association.
«Αυτή η έρευνα υπογραμμίζει τη σημασία της μελέτης του τρόπου με τον οποίο τα τρόφιμα και τα θρεπτικά συστατικά βοηθούν στην προστασία του γερασμένου εγκεφάλου από ασθένειες όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και άλλες συναφείς μορφές άνοιας», δήλωσε η συν-συγγραφέας Δρ Sarah Booth, διευθύντρια του Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center.
Τα επίπεδα βιταμίνης D εξετάστηκαν σε τέσσερις περιοχές του εγκεφάλου ως μέρος της μελέτης: δύο περιοχές που σχετίζονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, μία περιοχή που σχετίζεται με άνοια που σχετίζεται με τη ροή του αίματος και μια τέταρτη περιοχή που δεν σχετίζεται με γνωστική φθορά.
Απαιτείται περαιτέρω μελέτη, είπαν οι ερευνητές, ιδιαίτερα επειδή δεν μπορούσαν να συνδέσουν τα επίπεδα βιταμίνης D με φυσιολογικούς δείκτες που σχετίζονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλο. Επίσης, τα επίπεδα βιταμίνης D είναι γνωστό ότι ποικίλλουν ανάλογα με τη φυλή και την εθνικότητα και η μελέτη τους περιορίστηκε από το γεγονός ότι η πλειονότητα των ατόμων που εξετάστηκαν ήταν λευκά.
Η βιταμίνη D χρησιμοποιείται από το σώμα για να χτίσει και να διατηρήσει τα οστά και είναι επίσης γνωστό ότι έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες. Βρίσκεται σε μικρό αριθμό τροφών, αλλά το δέρμα μας μπορεί να μετατρέψει το ηλιακό φως σε βιταμίνη D.