Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ δεν παρέχει κανένα όφελος για την υγεία, παρά την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι η κατανάλωση ενός ή δύο ποτηριών αλκοόλ μπορεί να είναι ευεργετική για τον οργανισμό μας.

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Βικτώριας στον Καναδά εξέτασαν 107 έρευνες που εστίασαν στην υγεία περισσότερων από 4,8 εκατομμυρίων ανθρώπων, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι μέτριοι πότες δεν είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από εκείνους που δεν έπιναν.

«Η χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ δεν συσχετίστηκε με προστασία από τον θάνατο από όλες τις αιτίες», κατέληξε η μελέτη.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης «σημαντικά αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία» μεταξύ των γυναικών που κατανάλωναν 25 ή περισσότερα γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα και των ανδρών που κατανάλωναν 45 ή περισσότερα γραμμάρια την ημέρα.

Το τυπικό ποτό υπολογίζεται ότι περιέχει περίπου 14 γραμμάρια αλκοόλ. Αυτή η ποσότητα βρίσκεται συνήθως σε 350 ml μπίρας με 5% περιεκτικότητα σε αλκοόλ, 235 ml αλκοολούχων ποτών με 7% περιεκτικότητα σε αλκοόλ, 150 ml κρασιού με 12% περιεκτικότητα σε αλκοόλ ή 45 ml αποσταγμένων οινοπνευματωδών ποτών με 40% περιεκτικότητα σε αλκοόλ, όπως τζιν, ρούμι, βότκα, ουίσκι.

Ο ο επικεφαλής ερευνητής, Δρ Tim Stockwell, σημείωσε ότι τα στοιχεία για τα οφέλη για την υγεία του αλκοόλ είναι «ολοένα και πιο αδύναμα», προσθέτοντας: «Απλώς πρέπει να είμαστε πολύ δύσπιστοι για τα επιστημονικά στοιχεία ή τις επιστημονικές μελέτες που υποδηλώνουν ότι υπάρχουν κάποια οφέλη για την υγεία».

Κάποιες προηγούμενες έρευνες ανέφεραν ότι οι άνθρωποι που πίνουν μέτρια είναι λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις και άλλα προβλήματα υγείας σε σχέση με όσους πίνουν πολύ ή που δεν πίνουν καθόλου.

Αλλά πιο πρόσφατες έρευνες έχουν βρει γενικούς κινδύνους για την υγεία από την κατανάλωση οποιασδήποτε ποσότητας αλκοόλ. Νωρίτερα φέτος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι «όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ, δεν υπάρχει ασφαλής ποσότητα που να μην επηρεάζει την υγεία».