Το περπάτημα για τρία λεπτά κάθε μισή ώρα θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, σύμφωνα με μια μικρή έρευνα που παρουσιάστηκε σε συνέδριο για τον διαβήτη στη Μεγάλη Βρετανία.
Η έρευνα σε 32 άτομα με διαβήτη τύπου 1 έδειξε ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μειώθηκαν όταν έκαναν τακτικά διαλείμματα για περπάτημα σε ένα διάστημα επτά ωρών.
Η Diabetes UK σημείωσε ότι αυτά τα «σνακ δραστηριότητας» θα μπορούσαν να προσφέρουν πρακτικές, χωρίς κόστος βελτιώσεις.
Ο διαβήτης τύπου 1 εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται στα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας. Αυτό σημαίνει ότι το πάγκρεας δεν μπορεί πλέον να παράγει ινσουλίνη – οδηγώντας σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Οι άνθρωποι που πάσχουν από τη νόσο πρέπει να λαμβάνουν τακτικά φάρμακα ινσουλίνης.
Όταν διατηρείται για μεγάλες χρονικές περιόδους, το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως νεφρική ανεπάρκεια, προβλήματα όρασης, ακόμα και καρδιακή προσβολή.
Η Δρ Elizabeth Robertson, διευθύντρια έρευνας στο Diabetes UK, η οποία χρηματοδότησε την έρευνα, σημείωσε ότι για τα άτομα με διαβήτη τύπου 1, η διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μέρα με τη μέρα, μπορεί να είναι «αμείλικτη».
Και πρόσθεσε: «Είναι απίστευτα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η πραγματοποίηση μιας απλής, πρακτικής αλλαγής – όπως το να περπατάτε ενώ μιλάτε στο τηλέφωνο ή η ρύθμιση μιας υπνεθύμισης στο κινητό για να κάνετε διαλείμματα και να αποφεύγετε να κάθεστε για μεγάλα διαστήματα – θα μπορούσε να έχει τέτοια βαθιά επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα».
«Ανυπομονούμε για περαιτέρω έρευνα, ώστε να κατανοήσουμε τα μακροπρόθεσμα οφέλη αυτής της προσέγγισης», κατέληξε η γιατρός
Ο επικεφαλής ερευνητής, Δρ Matthew Campbell, από το Πανεπιστήμιο του Σάντερλαντ, είπε ότι ήταν έκπληκτος από το μέγεθος των αποτελεσμάτων με χαμηλό επίπεδο δραστηριότητας. Τόνισε ότι για μερικούς ανθρώπους με διαβήτη τύπου 1 «το σνακ δραστηριότητας» θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό σκαλοπάτι προς πιο τακτική σωματική δραστηριότητα και για άλλους θα μπορούσε να είναι μια απλή παρέμβαση για τη διαχείριση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.
Για τις ανάγκες της έρευνας, τα αποτελέσματα της οποίας δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί, 32 ενήλικες με διαβήτη τύπου 1 ολοκλήρωσαν δύο επτάωρες συνεδρίες: Στη μια παρέμειναν καθιστοί, ενώ στην άλλη έκαναν τρίλεπτα διαλείμματα για περπάτημα με τον δικό τους ρυθμό κάθε 30 λεπτά.
Το σάκχαρό τους παρακολουθούνταν συνεχώς για 48 ώρες από την έναρξη κάθε συνεδρίας και όλοι έτρογαν το ίδιο κατά τη διάρκεια των επτά ωρών και δεν άλλαξαν τη θεραπεία τους με ινσουλίνη.
Τα τακτικά διαλείμματα βάδισης είχαν ως αποτέλεσμα χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα (6,9 mmol/L) κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης, σε σύγκριση με όταν καθόταν αδιάκοπα (8,2 mmol/L). Αύξησαν επίσης τον χρόνο με επίπεδα σακχάρου μέσα σε ένα επιθυμητό εύρος.