Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια. Τα τελευταία χρόνια, η νόσος εμφανίζει δραματική εξάπλωση, με τους ασθενείς να υπολογίζονται σε 450 εκατομμύρια ανθρώπους και τον ΠΟΥ να προειδοποιεί ότι μέχρι το 2020 θα γίνει η τρίτη μεγαλύτερη αιτία θανάτου – σήμερα είναι τέταρτη, με τρία εκατομμύρια θανάτους εξαιτίας της. Στην Ελλάδα, οι ασθενείς υπολογίζονται σε 800.000.

Η ΧΑΠ είναι μία νόσος των πνευμόνων που προκαλείται κυρίως από την εισπνοή του καπνού του τσιγάρου (αλλά και ατμοσφαιρικών ρύπων). Η νόσος επιδεινώνεται με τον χρόνο και μειώνει μόνιμα την ικανότητα του ατόμου να αναπνέει σωστά και να διατηρεί μια δραστήρια ζωή. Εκτός από Χρόνια Αναπνευστική Πνευμονοπάθεια ονομάζεται και εμφύσημα ή χρόνια βρογχίτιδα. Στη ΧΑΠ, ο αέρας δεν εκπνέεται εύκολα από τους πνεύμονες γιατί οι αεραγωγοί βρίσκονται σε μόνιμη συστολή. Αυτό κάνει τον αέρα να παγιδεύεται μέσα στους πνεύμονες, καθιστώντας την αναπνοή όλο και πιο δύσκολη, επηρεάζοντας έτσι αρνητικά κάθε σωματική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με όλες τις έρευνες, το κάπνισμα είναι η βασικότερη αιτία της νόσου. Δυστυχώς, ακόμη κι αν έχετε κόψει το τσιγάρο, υπάρχει περίπτωση να νοσήσετε: αν ήσασταν τακτικός καπνιστής κάποτε, είναι πιθανό οι πνεύμονές σας να έχουν ήδη πάθει βλάβη. Βεβαίως,  σημαντικό ρόλο παίζουν και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες (το επίπεδο των ρύπων στο μέρος που ζούμε ή στον χώρο εργασίας, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις, ΧΑΠ μπορούν να προκαλέσουν και γενετικοί παράγοντες.

Η ΧΑΠ επηρεάζει κυρίως τους πνεύμονες και προκαλεί συμπτώματα όπως δύσπνοια, κόπωση, βήχα. Κάποιες ημέρες τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο έντονα, ενώ άλλες πιο ήπια. Ένα άλλο δείγμα ότι μπορεί να πάσχετε από ΧΑΠ είναι οι συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού, οι οποίες μάλιστα διαρκούν περισσότερο από το συνηθισμένο. Αν έχετε κάποια από αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ο οποίος μπορεί να διαγνώσει αν πάσχετε από ΧΑΠ. Το θετικό είναι ότι τα συμπτώματα μπορούν να ελεγχθούν με τη λήψη των φαρμάκων και με αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Η διακοπή του καπνίσματος είναι ο καλύτερος τρόπος για να προφυλαχθείτε από τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια. Η τακτική άσκηση είναι επίσης σημαντική καθώς βοηθάει την καλύτερη λειτουργία των πνευμόνων: Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης (π.χ. με βάρη) θα βοηθήσουν τους μύες του στήθους σας, ενώ οι αερόβιες ασκήσεις, όπως η ποδηλασία, η κολύμβηση ή το περπάτημα, αυξάνουν την αντοχή.