Οι άνθρωποι που προσπαθούν να χάσουν βάρος δεν πρέπει να χρησιμοποιούν υποκατάστατα ζάχαρης, όπως αναφέρει σε νέα έκθεση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα υποκατάστατα ζάχαρης βοηθούν τους ανθρώπους να μειώσουν το σωματικό λίπος και μπορεί ακόμη και να αυξήσουν τον κίνδυνο διαβήτη ή καρδιαγγειακών προβλημάτων, δήλωσαν ειδικοί του ΠΟΥ.
Τα γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη προστίθενται συχνά σε ποτά και συσκευασμένα τρόφιμα από τις εταιρείες, ενώ προστίθενται επίσης σε τρόφιμα και ποτά απευθείας από τους καταναλωτές, π.χ. στο τσάι ή τον καφέ. Τα γλυκαντικά που ο ΠΟΥ συμβουλεύει τώρα να μην χρησιμοποιούνται είναι «όλα τα συνθετικά και φυσικά απαντώμενα ή τροποποιημένα μη θρεπτικά γλυκαντικά που δεν ταξινομούνται ως σάκχαρα», όπως αναφέρει η νέα κατευθυντήρια γραμμή. Ανάμεσά τους, η ακεσουλφάμη Κ, η ασπαρτάμη, η αντβαντάμη, η σακχαρίνη, η σουκραλόζη, η στέβια και τα παράγωγα στέβιας.
«Η αντικατάσταση των ελεύθερων σακχάρων με γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη δεν βοηθά στον έλεγχο του βάρους μακροπρόθεσμα. Οι άνθρωποι πρέπει να εξετάσουν άλλους τρόπους για να μειώσουν την πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων, όπως η κατανάλωση τροφών με φυσικά σάκχαρα, όπως φρούτα ή να επιλέγουν τρόφιμα και ποτά χωρίς ζάχαρη», δήλωσε ο Δρ Francesco Branca, διευθυντής του Τμήματος Διατροφής και Ασφάλειας Τροφίμων στον Κόσμο του ΠΟΥ. Ο Οργανισμός αναφέρει επίσης: «Τα γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη δεν είναι βασικοί διατροφικοί παράγοντες και δεν έχουν θρεπτική αξία. Οι άνθρωποι θα πρέπει να μειώσουν εντελώς τη γλυκύτητα της διατροφής τους, ξεκινώντας από νωρίς στη ζωή τους, για να βελτιώσουν την υγεία τους».
Τέσσερις στους 10 ανθρώπους στον κόσμο είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο οποίος μαζί με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ συνιστά στους ανθρώπους να λαμβάνουν λιγότερο από το 10% των ημερήσιων θερμίδων τους από τη ζάχαρη. Τα υποκατάστατα χρησιμοποιούνται από πολλούς ανθρώπους ως τρόπος για να γλυκάνουν τα ποτά και τα τρόφιμά τους, αλλά να εξακολουθούν να συμορφώνονται με τη σύσταση για περιορισμένη πρόσληψη ζάχαρης.
Οι πιο πρόσφατες διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές των ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκαν το 2020 από το Υπουργείο Γεωργίας, σημειώνουν ότι «η αντικατάσταση των προστιθέμενων σακχάρων με γλυκαντικά χαμηλών ή καθόλου θερμίδων μπορεί να μειώσει τη θερμιδική πρόσληψη βραχυπρόθεσμα και να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους, ωστόσο παραμένουν ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα αυτής της αντικατάστασης ως μακροπρόθεσμης στρατηγικής διαχείρισης βάρους».
Η νέα σύσταση του ΠΟΥ δεν ισχύει για άτομα που έχουν διαβήτη και χρησιμοποιούν γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη για τη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Η παροχή συμβουλών σε άτομα με διαβήτη σχετικά με τη χρήση γλυκαντικών είναι «πέρα από το πεδίο εφαρμογής» της νέας σύστασης, διευκρίνησαν οι συντάκτες της έκθεσης.