Η αρνητική επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία μας είναι γνωστή, αν και έως τώρα πιστεύαμε ότι οι κίνδυνοι ήταν μακροπρόθεσμοι. Όμως, φαίνεται ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικού αυξάνεται έως και 30% μέσα σε πέντε ημέρες από την έκθεση ενός ανθρώπου σε έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ερευνητές εξέτασαν 110 έρευνες παρατήρησης από όλο τον κόσμο που κατέγραφαν πότε συνέβησαν τα εγκεφαλικά και τις συγκεντρώσεις κοινών ρύπων στον αέρα για ένα διάστημα πέντε ημερών.

Τα αποτελέσματα της μετα-ανάλυσης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Neurology.

«Ο αντίκτυπος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην ανθρώπινη υγεία εκτείνεται πέρα από τους πνεύμονες και τα μάτια. Εμπλέκει επίσης τον εγκέφαλο και το καρδιαγγειακό σύστημα», δήλωσε ο ερευνητής Δρ Ahmad Tubasi από το Πανεπιστήμιο της Ιορδανίας, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.

«Η μετα-ανάλυση περιελάμβανε δεδομένα για περισσότερες από 18 εκατομμύρια περιπτώσεις ισχαιμικού εγκεφαλικού, του πιο συνηθισμένου τύπου εγκεφαλικού επεισοδίου, το οποίο προκαλείται από έναν θρόμβο αίματος που φτάνει στον εγκέφαλο», ανέφερε ο ερευνητής.

«Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικού ήταν σχεδόν 30% υψηλότερος όταν οι άνθρωποι είχαν εκτεθεί σε διοξείδιο του αζώτου έως και πέντε ημέρες πριν. Για την έκθεση στο μονοξείδιο του άνθρακα, ο κίνδυνος ήταν 26% υψηλότερος, για το διοξείδιο του θείου 15% υψηλότερος και για την έκθεση στο όζον, 5% υψηλότερος», συμπλήρωσε.

Επιπλέον, η βραχυπρόθεσμη έκθεση στο διοξείδιο του αζώτου συνδέθηκε με 33% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό. Για το διοξείδιο του θείου, ήταν 60% υψηλότερος ο κίνδυνος θανάτου από εγκεφαλικό.

Η εισπνοή σωματιδίων ατμοσφαιρικών ρύπων προκαλεί φλεγμονή και ερεθισμό στους πνεύμονες. Αυτό αναγκάζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα να ενεργοποιηθεί, επηρεάζοντας τελικά το καρδιαγγειακό σύστημα, εξήγησε ο Δρ Michael Kleinman, επικεφαλής του Εργαστηρίου Επιδράσεων της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στην Υγεία, που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Irvine, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.

«Υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ αυτού που συμβαίνει στους πνεύμονές μας και αυτού που συμβαίνει στην καρδιά μας», συμπλήρωσε.