Λιγότερες από πέντε ώρες ύπνου τη νύχτα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων κατάθλιψης, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.
Η σχέση μεταξύ του κακού ύπνου και της ψυχικής ασθένειας είναι γνωστή, αλλά δεν είναι σαφές ποιο πρόβλημα τείνει να έρχεται πρώτο. Τώρα οι επιστήμονες έχουν βρει στοιχεία ότι ο συστηματικά σύντομος ύπνος τη νύχτα μπορεί να είναι πρόδρομος για την ανάπτυξη συμπτωμάτων κατάθλιψης.
«Έχουμε αυτό το σενάριο “κότας και αυγού” μεταξύ μη βέλτιστης διάρκειας ύπνου και κατάθλιψης. Συχνά συνυπάρχουν, αλλά το ποιο έρχεται πρώτο και προκαλεί το άλλο είναι σε μεγάλο βαθμό κάτι που δεν γνωρίζουμε. Εξετάζοντας τη γενετική ευαισθησία σε ασθένειες, προσδιορίσαμε ότι ο ύπνος πιθανότατα προηγείται των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, παρά το αντίστροφο», δήλωσε η Odessa Hamilton, υποψήφια διδάκτορας στο UCL και επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας.
Οι ερευνητές εξέτασαν γενετικά δεδομένα και δεδομένα υγείας από 7.146 άτομα – τόσο η διάρκεια του ύπνου όσο και η κατάθλιψη κληρονομούνται εν μέρει. Προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι η κατάθλιψη είναι περίπου 35% κληρονομική και ότι οι γενετικές διαφορές ευθύνονται για το 40% της διακύμανσης στη διάρκεια του ύπνου.
Όταν οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν σε βάθος χρόνου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που είχαν γενετική προδιάθεση για σύντομο ύπνο (λιγότερο από πέντε ώρες τη νύχτα) είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν συμπτώματα κατάθλιψης σε διάστημα τεσσάρων έως 12 ετών, αλλά ότι τα άτομα με μεγαλύτερη γενετική προδιάθεση για κατάθλιψη δεν ήταν πιο πιθανό να υποφέρουν από προβλήματα ύπνου.
Συνολικά, οι συμμετέχοντες στην έρευνα κοιμούνταν κατά μέσο όρο επτά ώρες τη νύχτα. Πάνω από το 10% κοιμόταν λιγότερο από πέντε ώρες τη νύχτα στην αρχή της περιόδου της έρευνας φτάνοντας σε περισσότερο από 15% στο τέλος της περιόδου της έρευνας και το ποσοστό των συμμετεχόντων που ταξινομήθηκαν ως με συμπτώματα κατάθλιψης αυξήθηκε από περίπου 9% σε 11%.
Τα άτομα που κοιμούνταν πέντε ώρες ή λιγότερο είχαν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ τα άτομα με συμπτώματα κατάθλιψης είχαν μόλις κατά ένα τρίτο περισσότερες πιθανότητες να κοιμούνται λιγότερο από 5 ώρες.
Οι ερευνητές ωστόσο σημείωσαν ότι ο κακός ύπνος ή η κατάθλιψη δεν πρέπει να θεωρούνται αναπόφευκτες συνέπειες και ότι τα ευρήματα υπογράμμισαν τη σημασία του ύπνου για την καλή ψυχική υγεία: «Η συμβουλή μου θα ήταν να δώσετε προτεραιότητα στον ύπνο. Υπάρχει αυτό το κοινό ρητό στη γενετική ότι τα γονίδια γεμίζουν το όπλο και το περιβάλλον τραβά τη σκανδάλη. Μπορεί να έχετε γενετική προδιάθεση για αυτό, αλλά μπορείτε να λάβετε μέτρα για να μειώσετε τον κίνδυνο», εξήγησε η Odessa Hamilton.