Ακόμη και μόνο δύο μερίδες κόκκινου κρέατος την εβδομάδα -επεξεργασμένο ή μη- μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 62%, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
«Μια μέτρια, αλλά στατιστικά σημαντική αύξηση του κινδύνου παρατηρήθηκε με ακόμη και μόνο δύο μερίδες κόκκινου κρέατος την εβδομάδα και ο κίνδυνος συνέχισε να αυξάνεται με υψηλότερη κατανάλωση», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Xiao Gu, μεταδιδακτορικός ερευνητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ: «Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με υγιεινές φυτικές πηγές πρωτεϊνών, όπως οι ξηροί καρποί και τα όσπρια ή με μέτρια πρόσληψη γαλακτοκομικών, θα μείωνε τον κίνδυνο διαβήτη».
Η μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος προκαλεί διαβήτη τύπου 2, αλλά φαίνεται να υπάρχει μια σχέση και μια μερίδα κρέατος είναι πιθανότατα μικρότερη από όσο υποψιάζεστε: Μία μερίδα μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος είναι περίπου 90 γραμμάρια χοιρινό, βοδινό ή αρνίσιο κρέας, ενώ μια μερίδα επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος είναι περίπου 30 γραμμάρια μπέικον ή 60 γραμμάρια λουκάνικο, σαλάμι ή άλλο αλλαντικό, εξήγησε ο ερευνητής.
Το κόκκινο κρέας είναι συνήθως υψηλό σε κορεσμένα λιπαρά και χαμηλό σε πολυακόρεστα λιπαρά: «Μελέτες έχουν δείξει ότι τα κορεσμένα λιπαρά μπορεί να μειώσουν τη λειτουργία των βήτα κυττάρων και την ευαισθησία στην ινσουλίνη, γεγονός που οδηγεί σε διαβήτη τύπου 2», εξήγησε ο Xiao Gu.
«Το κόκκινο κρέας έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, που αυξάνει το οξειδωτικό στρες και την αντίσταση στην ινσουλίνη και βλάπτει τη λειτουργία των βήτα κυττάρων μέσω του μονοξειδίου του αζώτου, που είναι υποπροϊόν των ενώσεων του», σημείωσε: «Για τα επεξεργασμένα κόκκινα κρέατα, υπάρχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα και τα υποπροϊόντα τους προάγουν τη δυσλειτουργία των κυττάρων και την αντίσταση στην ινσουλίνη».
Για τη μελέτη, ο Gu και οι συνάδελφοί του εξέτασαν δεδομένα για σχεδόν 217.000 συμμετέχοντες σε δύο άλλες έρευνες. Η διατροφή τους αξιολογήθηκε με ερωτηματολόγια για έως και 36 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, περισσότεροι από 22.000 συμμετέχοντες ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2. Οι άνθρωποι που έτρωγαν το περισσότερο κόκκινο κρέας είχαν 62% υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν το λιγότερο.
Βασικός τρόπος μείωσης του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 είναι η βελτίωση του τρόπου ζωής κάποιου, που σημαίνει υιοθέτηση υγιεινής διατροφής και άσκησης.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στις 19 Οκτωβρίου στο American Journal of Clinical Nutrition.