Η επιστήμη μπορεί να φτάσει πολύ μακριά αναζητώντας λύσεις για τα προβλήματα που ταλανίζουν την ανθρωπότητα. Η χρήση των ζώων σε πολλούς διαφορετικούς τομείς –από σκύλους συνοδούς τυφλών και ειδικούς στην ανίχνευση εκρηκτικών και ναρκωτικών ουσιών έως γεράκια που απομακρύνουν άλλα πουλιά από τα αεροδρόμια – αποτελεί ένα δείγμα της εφευρετικότητάς μας στην αναζήτηση λύσεων αλλά και στις αξιοθαύμαστες ικανότητες που διαθέτουν οι τετράποδοι ή φτερωτοί φίλοι μας.

Τα περιστέρια χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν για την τη μεταφορά μηνυμάτων από το ένα μέρος στο άλλο – μια εποχή τα ταχυδρομικά περιστέρια ήταν ο πιο γρήγορος τρόπος επικοινωνίας μεταξύ των περιοχών σε μεγάλη απόσταση. Σήμερα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορούν να μας βοηθήσουν σε μια άλλη αποστολή: στον εντοπισμό του καρκίνου.

Τα περιστέρια εμφανίζονται να είναι εξίσου ικανά όσο οι ακτινολόγοι στο να εντοπίζουν σημάδια του καρκίνου του μαστού σε δείγματα βιοψίας και μαστογραφίας, σύμφωνα με αξιοσημείωτη νέα έρευνα. Ακόμα και γιατροί με χρόνια εκπαίδευσης και κατάρτισης μερικές φορές δυσκολεύονται να ερμηνεύσουν τις εξετάσεις, λένε οι ειδικοί, γεγονός που σημαίνει ότι τα συμπαθή πουλιά θα μπορούσαν να έχουν κάποιο ρόλο στην ανάπτυξη νέων διαγνωστικών διαδικασιών.

Περιστέρια ακτινολόγοι

Σε ένα νέο πείραμα, τα περιστέρια – τα οποία είναι αρκετά έξυπνα ώστε να μπορούν να διακρίνουν ανθρώπινα πρόσωπα και εκφράσεις, γράμματα της αλφαβήτου, ακόμη και πίνακες ζωγραφικής από διαφορετικούς καλλιτέχνες – διδάχθηκαν πώς να αναγνωρίζουν εικόνες από μικροσκόπιο και μαστογραφίες οι οποίες είχαν ενδείξεις καλοήθους ή κακοήθους ιστού.

Συνολικά οκτώ περιστέρια πήραν μέρος στο πείραμα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στο ηλεκτρονικό περιοδικό Public Library of Science ONE.

Χρησιμοποιώντας ως επιβράβευση την τροφή, τα πουλιά εκπαιδεύτηκαν να χτυπούν με το ράμφος τους ένα μπλε ή ένα κίτρινο κουμπί, ανάλογα με το αν τους είχαν δείξει μια εικόνα με καλοήθη ή κακοήθη ιστό. Η ακρίβειά τους από την πρώτη ημέρα της εκπαίδευσης ήταν στο 50%, ποσοστό που έφτασε στο 85% μετά από 15 ημέρες εκπαίδευσης. Τα περιστέρια ήταν τόσο ικανά όσο οι ακτινολόγοι στην ανίχνευση μικροσκοπικών κηλίδων ασβεστοποίησης σε μαστογραφίες, που μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι καρκίνου.

Η διαδικασία ελέγχου είναι χρονοβόρα, δαπανηρή και απαιτεί τον έλεγχο από εξειδικευμένους γιατρούς, για μια γενικά ανιαρή και τυποποιημένη εργασία. Τα περιστέρια, χάρη στην εξαιρετική ικανότητά τους να «διαβάζουν» διαγνωστικές εικόνες φαίνεται ότι θα μπορούσαν μας να βοηθήσουν.