Το να ρίχνουμε έξτρα αλάτι στο φαγητό μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Η πάθηση είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας προοδευτικής νεφρικής βλάβης και απαιτεί από τα άτομα που πάσχουν από αυτή να υποβάλλονται σε θεραπεία αιμοκάθαρσης. Η νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που πρόσθεταν αλάτι στο φαγητό τους, ακόμη και μερικές φορές, αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποφέρουν στο μέλλον από την επικίνδυνη πάθηση των νεφρών.
Με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Tulane στη Νέα Ορλεάνη, η επιστημονική ομάδα εξέτασε δεδομένα υγείας από 465.288 άτομα. Τα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη κυμαίνονταν σε ηλικία από 37 έως 73 ετών, με μέση ηλικία περίπου τα 56 και δεν είχαν χρόνια νεφρική νόσο στην αρχή της μελέτης. Οι ερευνητές εξέτασαν τις αλλαγές στην υγεία των ανθρώπων σε μια περίοδο περίπου 12 ετών και συνέκριναν τα αποτελέσματα με το πόσο συχνά οι άνθρωποι είπαν ότι πρόσθεταν αλάτι στο φαγητό τους: ποτέ ή σπάνια, μερικές φορές, συνήθως ή πάντα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που πρόσθεταν αλάτι στο φαγητό τους ήταν πιο πιθανό να είναι καπνιστές, να έχουν διαβήτη ή να έχουν καρδιακά προβλήματα στην αρχή της μελέτης. Οι άνθρωποι που είπαν ότι προσθέτουν αλάτι στο φαγητό τους ήταν επίσης πιο πιθανό να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, πιο πιθανό να έχουν ήδη μειωμένη νεφρική λειτουργία και πιο πιθανό να αντιμετωπίζουν κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.
Αλλά ακόμη και όταν οι ερευνητές έλεγξαν τους υπάρχοντα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που πρόσθεταν μερικές φορές αλάτι στα τρόφιμα αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου. Ο κίνδυνος αυξήθηκε ανάλογα με το πόσο συχνά το έκαναν, με τα άτομα που πρόσθεταν πάντα αλάτι να έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο, σε σύγκριση με άτομα που είπαν ότι δεν πρόσθεταν ποτέ ή σπάνια αλάτι στα τρόφιμα.
Οι ερευνητές ονόμασαν την προσθήκη αλατιού στα τρόφιμα «μια κοινή διατροφική συμπεριφορά που διαμορφώνεται από την προτίμηση του ατόμου για αλμυρή γεύση στα τρόφιμα». Η υψηλή πρόσληψη αλατιού συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, τον πρόωρο θάνατο και τον διαβήτη τύπου 2.