Τα παιδιά με περισσότερους χώρους πρασίνου κοντά στα σπίτια τους έχουν σημαντικά πιο δυνατά οστά, σύμφωνα με μια μελέτη, γεγονός που δυνητικά οδηγεί σε δια βίου οφέλη για την υγεία τους.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα παιδιά που ζούσαν σε μέρη με 20-25% περισσότερους χώρους όπως πάρκα και άλση, είχαν αυξημένη οστική αντοχή που ισοδυναμούσε με τη φυσική ανάπτυξη μισού έτους.
Η μελέτη, η πρώτη του είδους της, διαπίστωσε επίσης ότι ο κίνδυνος να έχουν πολύ χαμηλή οστική πυκνότητα ήταν περίπου 65% χαμηλότερος για αυτά τα παιδιά.
Η αντοχή των οστών αυξάνεται στην παιδική και εφηβική ηλικία, προτού κορυφωθεί ως την ηλικία των 50 ετών και στη συνέχεια μειώνεται. Η αύξηση του μεγέθους των χώρων πρασίνου και της προσβασιμότητας σε αυτούς στα παιδιά θα μπορούσε επομένως να αποτρέψει κατάγματα και οστεοπόρωση όταν φτάσουν στην τρίτη ηλικία, είπαν οι ερευνητές.
Η σχέση μεταξύ χώρων πρασίνου και ισχυρότερων οστών είναι πιθανό να προκύπτει από υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας για τα παιδιά που ζουν κοντά σε πάρκα, καθώς αυτό τονώνει την ανάπτυξη των οστών. Η σύνδεση ήταν ισχυρότερη για τους χώρους πρασίνου με δέντρα, κάτι που οι επιστήμονες είπαν ότι μπορεί να οφείλεται στο ότι αυτά ήταν πιο ελκυστικά μέρη για επίσκεψη.
«Όσο ισχυρότερη είναι η οστική μάζα κατά την παιδική ηλικία, τόσο καλύτερα για αργότερα στη ζωή», δήλωσε ο καθηγητής Tim Nawrot, από το Πανεπιστήμιο Hasselt στο Βέλγιο, ο οποίος ήταν μέλος της ομάδας μελέτης, μαζί με τη Δρ Hanne Sleurs και άλλους: «Έτσι, το πραγματικό μήνυμα δημόσιας υγείας από αυτή τη μελέτη είναι ότι οι υπεύθυνοι πολεοδομικού σχεδιασμού μπορούν να κάνουν πιο γερά τα κόκαλα παιδιών και αυτό να έχει μακροχρόνιες συνέπειες».
Προηγούμενη έρευνα είχε βρει ότι η μεγαλύτερη πρόσβαση σε χώρους πρασίνου αυξάνει τη σωματική δραστηριότητα στα παιδιά. Μελέτες έχουν επίσης ανακαλύψει πολλαπλά οφέλη για την ανάπτυξη του παιδιού, όπως χαμηλότερο κίνδυνο να είναι υπέρβαρα, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, υψηλότερο IQ και καλύτερη ψυχική και συναισθηματική ευεξία.
Οι χώροι πρασίνου συνδέονται επίσης με καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία για τους ενήλικες.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Network Open, παρακολούθησε περισσότερα από 300 παιδιά σε μια περιοχή της Φλάνδρας, στο Βέλγιο, που περιελάμβανε αστικές, προαστιακές και αγροτικές περιοχές.
Τα αποτελέσματα έδειξαν, για παράδειγμα, ότι τα παιδιά με 25% περισσότερο χώρο πρασίνου σε απόσταση 1.000 μέτρων από το σπίτι τους είχαν 66% μικρότερο κίνδυνο να έχουν πολύ χαμηλή οστική πυκνότητα, δηλαδή να βρίσκονται στο χαμηλότερο 10% των μετρήσεων.