Η αρχαία κινεζική πολεμική τέχνη του Τάι Τσι είναι 52% πιο αποτελεσματική στη μείωση της αρτηριακής πίεσης από τις παραδοσιακές καρδιοαναπνευστικές ασκήσεις όπως το τζόκινγκ και το ποδήλατο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Οι ερευνητές μελέτησαν 342 άτομα με προϋπέρταση — συστολική αρτηριακή πίεση μεταξύ 120 και 139 mmHg και διαστολική πίεση μεταξύ 80 και 89 mmHg. Η προϋπέρταση μπορεί να είναι πρόδρομος για την υψηλή αρτηριακή πίεση, εάν δεν υπάρξει παρέμβαση.
Οι συμμετέχοντες είχαν μέσο όρο ηλικίας 49 ετών. Στη μισή ομάδα συνταγογραφήθηκε Τάι Τσι για μία ώρα, τέσσερις φορές την εβδομάδα και στην άλλη μισή μια παραδοσιακή καρδιοαναπνευστική άσκηση – τρέξιμο, ποδηλασία, κολύμπι ή γρήγορο περπάτημα – για τον ίδιο χρόνο, επίσης τέσσερις φορές την εβδομάδα.
Έναν χρόνο αργότερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που εξασκούνταν στο Τάι Τσι είδαν τη συστολική αρτηριακή τους πίεση να μειώνεται κατά 7,01 mmHg. Οι άνθρωποι που έκαναν παραδοσιακή αερόβια άσκηση είδαν μείωση 4,61 mmHg.
Η έρευνα διεξήχθη από την Ακαδημία Κινεζικών Ιατρικών Επιστημών και τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό JAMA Network Open.
Το Τάι Τσι συνδυάζει αργές, συγκεκριμένες κινήσεις, διαλογισμό και ασκήσεις αναπνοής. Στοχεύει στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, της ισορροπίας και της ευθυγράμμισης και στην αποκατάσταση της ζωτικής ενέργειας. Θεωρείται άριστη δραστηριότητα φυσικής κατάστασης για άτομα όλων των επιπέδων – από αρχάριους μέχρι ελίτ αθλητές.
«Από την οπτική της εφαρμογής, ένα πρόγραμμα Τάι Τσι είναι εύκολο να εισαχθεί και να εξασκηθεί σε περιβάλλοντα της κοινότητας, παρέχοντας έτσι πρωτογενή φροντίδα σε πληθυσμούς με προϋπέρταση. Το Τάι Τσι μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ευελιξίας του σώματος, της ισορροπίας και της καρδιοπνευμονικής λειτουργίας, ενώ μειώνει τον κίνδυνο πτώσεων», έγραψαν οι ερευνητές στα συμπεράσματα της μελέτης τους.