Διαρκώς αυξανόμενα στοιχεία δείχνουν ότι δεν είναι μόνο το τι και το πόσο τρώμε που επηρεάζουν την υγεία μας – το πόσο γρήγορα και πότε τρώμε παίζει επίσης ρόλο.
Αυτοί οι δύο παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο για γαστρεντερικά προβλήματα, παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2. Επειδή η ώρα των γευμάτων και η ταχύτητα κατανάλωσής του είναι τροποποιήσιμες παράμετροι, παρουσιάζουν ευκαιρίες αλλαγής συμπεριφοράς που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και ίσως την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων υγείας.
Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν καλά τις βραχυπρόθεσμες γαστρεντερικές επιδράσεις του υπερβολικά γρήγορου φαγητού, οι οποίες περιλαμβάνουν δυσπεψία, αέρια, φούσκωμα και ναυτία. Αλλά το να τρώμε τακτικά πολύ γρήγορα, μπορεί να έχει και μακροπρόθεσμες συνέπειες.
Χρειάζονται περίπου 20 λεπτά για να ειδοποιήσει το στομάχι τον εγκέφαλο ότι έχει γεμίσει. Το να τρώτε πολύ γρήγορα σημαίνει ότι μέχρι να φτάσει το σήμα πληρότητας, μπορεί να καταναλώσετε περισσότερες θερμίδες από ό,τι χρειάζεστε. Έρευνες συνδέουν αυτή τη συνήθεια με το υπερβολικό σωματικό βάρος.
Η γρήγορη κατανάλωση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε γαστρεντερικά προβλήματα μακροπρόθεσμα, επειδή η υπερκατανάλωση τροφής κάνει τα τρόφιμα να παραμένουν στο στομάχι περισσότερο, παρατείνοντας έτσι τον χρόνο που το στομάχι εκτίθεται σε γαστρικά οξέα.
Μια μελέτη 10.893 ενηλίκων στη Νότια Κορέα ανέφερε ότι εκείνοι που έτρωγαν γρήγορα (λιγότερο από 5 λεπτά ανά γεύμα) είχαν 1,7 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν ένα είδος γαστρίτιδας. Επίσης, ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παρατηρούμενη διαστολή του στομάχου (καθώς εισέρχεται γρήγορα περισσότερη τροφή) καθιστά τους… λάτρεις της ταχύτητας ευάλωτους στη νοσογόνο παχυσαρκία.
Όμως δεν είναι μόνο η ταχύτητα που παίζει ρόλο αλλά και το πότε τρώμε τα γεύματά μας. Έρευνες δείχνουν ότι το να τρώμε νωρίτερα μέσα στην ημέρα προσφέρει οφέλη για την υγεία.
Μια πρόσφατη μελέτη με 2.050 συμμετέχοντες διαπίστωσε ότι το να είναι το μεγαλύτερο γεύμα το μεσημεριανό προστατεύει από την παχυσαρκία, ενώ το να είναι το δείπνο αυξάνει τον κίνδυνο για παχυσαρκία και οδηγεί σε υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος.
Το θετικό απ’ όλα αυτά βεβαίως είναι ότι αυτές οι συμπεριφορές μπορούν να αλλάξουν σχετικά εύκολα, αρκεί να προσπαθήσουμε να τις διορθώσουμε: αφήστε λοιπόν λίγο το… γκάζι στο τραπέζι και προτιμήστε ένα καλό μεσημεριανό από ένα πλούσιο βραδινό.