Πόσα χρήματα χρειάζονται για να καταπολεμηθεί μία από τις περισσότερο θανατηφόρες μολυσματικές ασθένειες στον κόσμο; Αναμφισβήτητα πολλά. Όταν μιλάμε για τη φυματίωση, σύμφωνα με την ιατρική ένωση Stop TB Partnership, απαιτούνται 56 δισεκατομμύρια δολάρια για να εξαλειφθεί η ασθένεια.
Ο στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την αντιμετώπιση της νόσου έως το 2030, φαίνεται ότι θα χαθεί εάν δεν ληφθούν μέτρα και δεν βρεθούν νέοι πόροι χρηματοδότησης όπως ανακοίνωσε η Stop TB Partnership. Μόνο το 2014, ο ΠΟΥ κατέγραψε 1,5 εκατομμύρια θανάτους από φυματίωση. Η ένωση, της οποίας ο ΠΟΥ είναι μέλος πιστεύει ότι η πρόσθετη χρηματοδότηση θα σώσει περισσότερα από 10 εκατομμύρια ζωές, θα διασφαλίσει τη θεραπεία 29 εκατομμυρίων ανθρώπων με φυματίωση και θα αποτρέψει 45 εκατομμύρια άνθρωποι να νοσήσουν.
Η ασθένεια προκαλείται από ένα μικρόβιο που λέγεται μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης και σπανιότερα από άλλους τύπους μυκοβακτηριδίων. Το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε όργανο του σώματος, αλλά συνήθως προσβάλλει τους πνεύμονες. Μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο, με την εισπνοή σταγονιδίων που περιέχουν μυκοβακτηρίδια. Τα άτομα με πνευμονική φυματίωση αποβάλλουν πολύ μικρά τέτοια σταγονίδια με τον βήχα, το φτάρνισμα και τη δυνατή ομιλία. Τα άτομα αυτά μεταδίδουν συνήθως τη νόσο στους ανθρώπους που είναι σε επαφή μαζί τους αρκετές ώρες κάθε μέρα. Αυτοί μπορεί να είναι η οικογένειά τους, οι φίλοι τους ή οι συνάδελφοι στη δουλειά.
Η φυματίωση είναι η πιο θανατηφόρα μολυσματική ασθένεια μαζί με τον ιό HIV, σύμφωνα με τα στοιχεία. Όμως οι περισσότερες περιπτώσεις φυματίωσης μπορούν να θεραπευθούν με απλά αντιβιοτικά και ο ΠΟΥ θεωρεί το ποσοστό θανάτων από την ασθένεια –δικαίως- απαράδεκτο.
Τα περισσότερα νέα κρούσματα της ασθένειας εντοπίζονται στην Κίνα, την Ινδία, την Ινδονησία, τη Νιγηρία και το Πακιστάν, όμως ο δυτικός κόσμος δεν είναι απόλυτα προστατευμένος: η Βρετανία π.χ., έχει τα υψηλότερα ποσοστά φυματίωσης στη Δυτική Ευρώπη, με 12 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα, ενώ τον περασμένο μήνα ορισμένες περιοχές του Λονδίνου είχαν υψηλότερα ποσοστά φυματίωσης από τη Ρουάντα ή το Ιράκ. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της περιόδου 2004-2010, παρουσιάζονται κάθε χρόνο κατά μέσο όρο περίπου 500 κρούσματα.
Στόχοι της Stop TB Partnership, η οποία δημιουργήθηκε από την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας το 2000, είναι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια να διαγνωστεί το 90% των ανθρώπων που πάσχουν από φυματίωση και να καταφέρει να θεραπευτεί το 90% αυτών. «Πρόκειται για παγκόσμια ντροπή και ανθρώπινη τραγωδία το ότι η φυματίωση – μια ιάσιμη ασθένεια – σκοτώνει περίπου 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο» δήλωσε η Δρ Lucia Ditiu, εκτελεστική διευθύντρια της Stop TB Partnership – και δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε μαζί της.