Δεν είναι λίγοι αυτοί που καταφεύγουν στο ποτό για να χαλαρώσουν σε μια μεγάλη πτήση ή κοιμούνται για να περάσει η ώρα γρηγορότερα. Ωστόσο, φαίνεται ότι καμία από τις δύο δεν είναι καλή τακτική.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο συνδυασμός υψόμετρου, πίεσης στην καμπίνα, αλκοόλ και ύπνου σε μεγάλες πτήσεις (περισσότερες από 6 ώρες) μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στους ενήλικες, ειδικά σε εκείνους με παράγοντες κινδύνου για ορισμένες παθήσεις, καρδιακά προβλήματα ή πνευμονοπάθειες.

Σε μια νέα έρευνα, ειδικοί ανέθεσαν σε 48 υγιείς ανθρώπους ηλικίας 18 έως 40 ετών να κοιμηθούν είτε σε εργαστήριο ύπνου υπό κανονικές συνθήκες πίεσης αέρα είτε σε θάλαμο που μιμείται την πίεση καμπίνας αεροπλάνου σε υψόμετρο πτήσης.

Δώδεκα άτομα σε κάθε περιβάλλον κοιμήθηκαν για 4 ώρες χωρίς να καταναλώσουν αλκοόλ, ενώ άλλοι 12 κοιμήθηκαν για 4 ώρες έχοντας καταναλώσει αρκετό (0,06% αλκοόλ στο αίμα). Μετά από δύο μέρες, πέρασαν μία ακόμη νύχτα υπό επίβλεψη, αλλά αντίστροφα όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ.

«Μετά από μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, ο κορεσμός οξυγόνου μειώθηκε κάτω από 90% κατά τη διάρκεια του ύπνου και έμεινε εκεί για κάποιο χρονικό διάστημα – 201 στα 240 λεπτά», δήλωσε η Δρ Eva-Maria Elmenhorst, συν-συγγραφέας της έρευνας και αναπληρώτρια επικεφαλής του Τμήματος. Έρευνας για τον Ύπνο και τους Ανθρώπινους Παράγοντες στο Ινστιτούτο Αεροδιαστημικής Ιατρικής στην Κολωνία της Γερμανίας.

Επίσης, είπε, οι καρδιακοί παλμοί των ατόμων στη μελέτη δεν μειώθηκαν κατά τη διάρκεια του ύπνου, όπως γίνεται συνήθως, αλλά αυξήθηκαν σε 88 παλμούς ανά λεπτό.

«Η ανησυχία μας είναι ότι άτομα με προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις μπορεί να επιβιβαστούν σε αεροπλάνο με ήδη χαμηλό κορεσμό οξυγόνου που πέφτει περαιτέρω κατά τη διάρκεια του ύπνου μετά την κατανάλωση αλκοόλ, επιδεινώνοντας την κατάστασή τους», είπε η Δρ Elmenhorst.

Η μείωση του οξυγόνου στο αίμα –υποξία- αυξάνει την ποσότητα των ορμονών μάχης ή φυγής στο σώμα. Αυτό επηρεάζει την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία, επειδή η καρδιά θα αναγκαστεί να εργαστεί πιο σκληρά, προκαλώντας αύξηση του καρδιακού παλμού. Η ποσότητα αίματος που αντλεί η καρδιά κάθε λεπτό θα αυξηθεί επίσης, καθώς  το σώμα προσπαθεί να αντισταθμίσει τη μείωση της ποσότητας του διαθέσιμου οξυγόνου.

Η υποξία κατά την πτήση για τους περισσότερους ανθρώπους είναι αρκετά μέτρια, όμως μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα σε ανθρώπους με θέματα υγείας, όπως υπνική άπνοια – ειδικά εάν πίνουν αλκοόλ κατά τη διάρκεια της πτήσης, καθώς έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αναπνοή, χαλαρώνει τους μύες στο στόμα και τον λαιμό και δυσκολεύει την αφύπνιση, πράγμα που σημαίνει ότι η αναπνοή εμποδίζεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.