Η μοναξιά δεν είναι απλώς μια ψυχολογική κατάσταση – μπορεί να είναι θέμα ζωής και θανάτου. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει μια πρωτοποριακή έρευνα από το Χάρβαρντ. Η πιο πρόσφατη μελέτη τους διερευνά το πώς επηρεάζουν την υγεία μας τα συναισθήματα απομόνωσης, που συχνά αντιμετωπίζονται ως φυσικό τμήμα της γήρανσης: Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα συναισθήματα μοναξιάς και απομόνωσης θα μπορούσαν να αυξήσουν δραματικά τις πιθανότητες για ένα καταστροφικό εγκεφαλικό στους μεσήλικες και τους μεγαλύτερους ενήλικες.

«Η μοναξιά θεωρείται όλο και περισσότερο ένα μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας. Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν περαιτέρω γιατί συμβαίνει αυτό», ανέφερε η επικεφαλής συγγραφέας Δρ Yenee Soh, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ: «Ειδικά όταν βιώνεται για χρόνια, η μελέτη μας υποδεικνύει ότι η μοναξιά μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη συχνότητα εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, η οποία είναι ήδη μία από τις κύριες αιτίες μακροχρόνιας αναπηρίας και θνησιμότητας παγκοσμίως».

Οι ερευνητές ακολούθησαν μια νέα προσέγγιση εξέτασης του αντίκτυπου της χρόνιας μοναξιάς. Προηγούμενες μελέτες έχουν εξετάση τη μοναξιά με την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου μόνο σε κάποια συγκεκριμένη στιγμή.

Πάνω από το ένα τρίτο των ενηλίκων ηλικίας 45 ετών και άνω αναφέρουν ότι νιώθουν μοναξιά, σύμφωνα με μια έκθεση του 2020 από την Εθνική Ακαδημία Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής. Ως μοναξιά ορίζεται το αίσθημα ότι είσαι μόνος, ανεξάρτητα από τις κοινωνικές επαφές σου.

Για αυτήν την τελευταία μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα μιας κλίμακας αξιολόγησης της μοναξιάς για περισσότερα από 12.000 άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω μεταξύ 2006 και 2018. Οι συμμετέχοντες δεν είχαν ιστορικό εγκεφαλικού στην αρχή της μελέτης και ρωτήθηκαν:

-Πόσο συχνά νιώθετε ότι σας λείπει η συντροφικότητα;

-Πόσο συχνά νιώθετε ότι σας αφήνουν απ’ έξω;

-Πόσο συχνά νιώθετε απομόνωση από τους άλλους;

Τα άτομα που ανέφεραν χρόνια μοναξιά είχαν 56% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού, σε σύγκριση με άτομα που δήλωσαν ότι δεν αισθάνονται μοναξιά. Δεν υπήρχε σημαντικά υψηλότερος κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου για άτομα που ανέφεραν περιστασιακή αίσθηση μοναξιάς. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό eClinical Medicine.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι από τις κύριες αιτίες θανάτου στον κόσμο και συμβαίνουν όταν η ροή του αίματος στον εγκέφαλο εμποδίζεται, με αποτέλεσμα εγκεφαλική βλάβη ή θάνατο λόγω έλλειψης οξυγόνου.