Υψηλή χοληστερόλη, υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις – οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Αλλά ένας λιγότερο γνωστός παράγοντας κινδύνου μπορεί επίσης να μας επηρεάζει: οι υψηλές θερμοκρασίες.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε από Γερμανούς ερευνητές διαπίστωσε ότι το 7% των ασθενών που υποβλήθηκαν σε θεραπεία σε νοσοκομείο για εγκεφαλικό, εμφάνισαν τα συμπτώματά τους μια ζεστή νύχτα.

Η θερμοκρασία του σώματός μας διατηρείται σταθερή μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται κιρκαδική θερμορύθμιση. Αυτό συνδέεται με τον κιρκάδιο ρυθμό, το 24ωρο ρολόι στον εγκέφαλό μας που ελέγχει τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εάν αυτή η διαδικασία διακοπεί από την υπερβολική ζέστη, ένα νυχτερινό εγκεφαλικό θα μπορούσε ενδεχομένως να προκληθεί με δύο τρόπους.

Η διακύμανση της αρτηριακής πίεσης είναι ο πρώτος παράγοντας, δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ Cheng He, συνεργάτης στο Helmholtz Munich, ένα ερευνητικό κέντρο υγείας και περιβάλλοντος στη Γερμανία: «Η αρτηριακή πίεση μειώνεται φυσικά τη νύχτα. Εάν διαταραχθεί ο κιρκάδιος ρυθμός μας, αυτή η μείωση μπορεί να μην συμβεί όπως αναμένεται, αυξάνοντας πιθανώς τον κίνδυνο εγκεφαλικού λόγω αυξημένης αρτηριακής πίεσης τη νύχτα».

Δεύτερος παράγοντας, η ίδια η θερμοκρασία: «Το σώμα κρυώνει κατά τη διάρκεια του ύπνου, μια διαδικασία που ελέγχεται από το κιρκάδιο ρολόι. Η διατάραξη του κιρκάδιου ρυθμού μπορεί να βλάψει την ικανότητα μείωσης της θερμοκρασίας του σώματος, οδηγώντας δυνητικά σε διαταραγμένο ύπνο και αυξημένο ιξώδες του αίματος, που και τα δύο αποτελούν παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό», είπε.

Μια νέα κινεζική μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η έκθεση των ανθρώπων σε υψηλές θερμοκρασίες (34 οC) για μόλις μία ώρα αύξησε τον κίνδυνο εγκεφαλικού τους έως και 10 ώρες αργότερα, ακόμη και αφού είχαν μετακινηθεί σε μέρη με χαμηλότερες θερμοκρασίες.

«Όταν η θερμοκρασία αυξάνεται, το σώμα σας στέλνει περισσότερο αίμα στο δέρμα σας για να το κρυώσει και να σας κάνει να ιδρώνετε. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, η οποία πυκνώνει το αίμα, καθιστώντας πιο πιθανό να σχηματιστούν θρόμβοι που μπορούν να εμποδίσουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και να προκαλέσουν εγκεφαλικό», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ Jing Zhao, MD, PhD, αναπληρωτής διευθυντής νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Fudan: «Επίσης, η θερμότητα μπορεί να κάνει την επένδυση του εντέρου σας πιο διαπερατή, επιτρέποντας σε βακτήρια να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτά τα βακτήρια απελευθερώνουν τοξίνες που προκαλούν φλεγμονή σε όλο το σώμα, η οποία μπορεί επίσης να συμβάλει στο εγκεφαλικό επεισόδιο».