Τα μελάνια για τατουάζ και μόνιμο μακιγιάζ είναι πολύ συχνά μολυσμένα με μικρόβια που μπορεί να οδηγήσουν σε μόλυνση, προειδοποιούν ερευνητές σε μια πρώτη στο είδος της μελέτη που εξέτασε τα συγκεκριμένα προϊόντα.

Όταν αμερικανοί ερευνητές εξέτασαν 75 κλειστά και σφραγισμένα μελάνια για τατουάζ και μόνιμο μακιγιάζ από 14 διαφορετικούς κατασκευαστές, ανακάλυψαν ότι περίπου το 35% των προϊόντων ήταν μολυσμένα με βακτήρια. Ανίχνευσαν τόσο αερόβια βακτήρια, που απαιτούν οξυγόνο, όσο και αναερόβια βακτήρια, τα οποία ευδοκιμούν σε περιβάλλοντα χαμηλής περιεκτικότητας σε οξυγόνο, όπως το δέρμα.

«Αυτό υποδηλώνει ότι τα μολυσμένα μελάνια για τατουάζ θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή μόλυνσης και από τους δύο τύπους βακτηρίων», δήλωσε ο Δρ Seong-Jae Peter Kim, μικροβιολόγος του Εθνικού Κέντρου Τοξικολογικής Έρευνας του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (FDA), σε δελτίο Τύπου.

Τα ευρήματα «είναι ανησυχητικά», δήλωσε ο Δρ Waleed Javaid, καθηγητής ιατρικής και διευθυντής πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων στο Κέντρο Υγείας Mount Sinai στη Νέα Υόρκη. «Αυτή η μόλυνση ενέχει σημαντικό κίνδυνο για την υγεία, καθώς αυτά τα μελάνια εγχέονται στην εξωτερική στοιβάδα του δέρματος, δημιουργώντας ένα περιβάλλον που ευνοεί τις βακτηριακές λοιμώξεις», δήλωσε ο Δρ Javaid, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο στην επιθεώρηση Applied and Environmental Microbiolog.

Οι λοιμώξεις από μολυσμένα εργαλεία ή μελάνι για τατουάζ μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικές ασθένειες, όπως HIV, ηπατίτιδα και δερματικές λοιμώξεις που προκαλούνται από σταφυλόκοκκο και άλλα βακτήρια, σύμφωνα με τον FDA.

Τα τατουάζ είναι πιο δημοφιλή από ποτέ και υπολογίζεται ότι τουλάχιστον το 32% των ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τουλάχιστον ένα τατουάζ – η αύξηση της δημοφιλίας τους συνέπεσε με την αύξηση των λοιμώξεων που σχετίζονται με το μελάνι.

Από τα 75 δείγματα μελανιού που εξέτασαν ο Δρ Kim και οι συνεργάτες του, τα 26 ήταν μολυσμένα με 34 διαφορετικούς τύπους βακτηρίων. Από αυτούς, οι 19 αναγνωρίστηκαν ως ικανοί να προκαλέσουν ασθένεια. Ορισμένα από τα φιαλίδια είχαν επισήμανση ότι ήταν αποστειρωμένα.

«Η παρουσία βακτηρίων που μπορεί να προκαλέσουν δερματικές λοιμώξεις και άλλες επιπλοκές, υπογραμμίζει τον πιθανό κίνδυνο για τα άτομα που κάνουν τατουάζ ή μόνιμο μακιγιάζ», είπε ο Δρ Javaid.

Τα αποτελέσματα «τονίζουν τη σημασία της παρακολούθησης αυτών των προϊόντων τόσο για αερόβια όσο και για αναερόβια βακτήρια, συμπεριλαμβανομένων πιθανώς παθογόνων μικροοργανισμών», αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου.