Μια ενέσιμη αγωγή δύο φορές τον χρόνο φαίνεται ότι είναι αρκετή για την πρόληψη μόλυνσης από HIV και θα μπορούσε να αλλάξει δραματικά την πορεία μιας επιδημίας που έχει οδηγήσει στον θάνατο περισσοτέρων από 40 εκατομμυρίων ανθρώπων από τη δεκαετία του 1980 έως σήμερα.

Οι ενέσεις δύο φορές τον χρόνο ήταν 100% αποτελεσματικές στην πρόληψη νέων μετάδοσης του HIV, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Συγκριτικά, μόλις το 2% μιας ομάδας που έπαιρνε καθημερινά χάπια για την πρόληψη του HIV είχε μολυνθεί. Η μελέτη περιελάμβανε περισσότερες από 5.000 γυναίκες και κορίτσια ηλικίας 16 έως 25 ετών που ζούσαν στη Νότια Αφρική και την Ουγκάντα.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο New England Journal of Medicine και παρουσιάστηκαν επίσης σε διεθνές συνέδριο για το AIDS στη Γερμανία. Η δοκιμή σταμάτησε νωρίτερα απ’ ό,τι αναμενόταν, επειδή η αγωγή με τις ενέσεις δύο φορές το χρόνο ήταν τόσο επιτυχημένη.

Εκτιμάται ότι 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως μολύνονται ετησίως με τον ιό HIV και περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι πεθαίνουν από ασθένειες που σχετίζονται με το AIDS κάθε χρόνο. Μία από τις κύριες προκλήσεις της υλοποίησης εκστρατειών για αποτελεσματική προληπτική ιατρική (γνωστή ως PrEP) είναι ότι πολλά άτομα σε ομάδες υψηλού κινδύνου για HIV δεν λαμβάνουν τα φάρμακα κάθε μέρα εξαιτίας διαφόρων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης και της πρόσβασης σε αυτά.

Οι ενέσεις, που κυκλοφορούν στην αγορά με το όνομα Sunlenca, κατασκευάζονται από την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Gilead. Γνωστό επίσης με τη γενική ονομασία της ουσίας lenacapavir (λενακαπαβίρη, στα ελληνικά), το Sunlenca είναι επί του παρόντος εγκεκριμένο στις ΗΠΑ ως θεραπεία για τον HIV και η Gilead είπε ότι ενδέχεται να ζητήσει έγκριση για το φάρμακο ως προληπτική αγωγή, εν αναμονή των αποτελεσμάτων μιας συνεχιζόμενης μελέτης μεταξύ ανδρών.

«Αυτά τα δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι η χορήγηση δύο φορές τον χρόνο λενακαπαβίρης για την πρόληψη του HIV είναι μια σημαντική πρόοδος με τεράστιες δυνατότητες για τη δημόσια υγεία», δήλωσε η Δρ Sharon Lewin, γιατρός-ερευνήτρια και πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας για το AIDS: «Εάν εγκριθεί και παραδοθεί – γρήγορα, οικονομικά και δίκαια – σε όσους το χρειάζονται ή το θέλουν, αυτό το εργαλείο μακράς δράσης θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιτάχυνση της παγκόσμιας προόδου στην πρόληψη του HIV. Όλοι οφείλουμε ευγνωμοσύνη στις χιλιάδες νεαρές γυναίκες στη Νότια Αφρική και την Ουγκάντα ​​που προσφέρθηκαν εθελοντικά να συμμετάσχουν σε αυτή τη μελέτη».

Η τρέχουσα τιμή για τις δυο δόσεις είναι πάνω από 40.000 δολάρια, αλλά μια ξεχωριστή μελέτη που παρουσιάστηκε επίσης υπολόγισε ότι η παραγωγή του φαρμάκου σε μεγαλύτερη κλίμακα θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για κόστος 40 ανά ένεση. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζήτησαν παγκόσμια δράση για να γίνει το φάρμακο προσιτό και προσβάσιμο όσο το δυνατόν συντομότερα, προσθέτοντας ότι ο Οργανισμός είναι πρόθυμος να αρχίσει να προσφέρει το φάρμακο μέσω των ιατρικών του προγραμμάτων.

[], []