Φάρμακα για τον διαβήτη και την απώλεια βάρους, όπως το Ozempic και το Wegovy, αφήνουν πολλές υποσχέσεις και για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα, προσφέροντας ένα εκπληκτικό επιπλέον όφελος.

Σε σύγκριση με άτομα που έλαβαν άλλα φάρμακα κατά του διαβήτη, όπως η ινσουλίνη, όσοι έλαβαν σεμαγλουτίδη (το δραστικό συστατικό του Ozempic) είχαν έως και 32% λιγότερες πιθανότητες να κάνουν ιατρικές επισκέψεις για τη διακοπή χρήσης καπνού, σύμφωνα με αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Annals of Internal Medicine.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν ηλεκτρονικά αρχεία υγείας περίπου 6.000 ατόμων με διαβήτη τύπου 2 που έπαιρναν σεμαγλουτίδη, η οποία διατίθεται στην αγορά με την επωνυμία Ozempic για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 και με την ονομασία Wegovy για σχετιζόμενες με την παχυσαρκία καταστάσεις. Για να μετρήσουν τον αντίκτυπο της σεμαγλουτίδης στον εθισμό στον καπνό, οι ερευνητές εξέτασαν εάν οι άνθρωποι είχαν διαγνωστεί με διαταραχή χρήσης καπνού κατά τη διάρκεια ιατρικών επισκέψεων, τους συνταγογραφήθηκαβ φάρμακα για τη διακοπή του καπνίσματος ή αν παραπέμφθηκαν σε συμβουλευτική για διακοπή του καπνίσματος.

Εκτός από το ότι ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν κάνει ιατρικό ραντεβού σχετικά με διάγνωση διαταραχής χρήσης καπνού, τα άτομα που έπαιρναν σεμαγλουτίδη είχαν επίσης λιγότερες πιθανότητες από εκείνους που έπαιρναν άλλα αντιδιαβητικά φάρμακα να τους συνταγογραφηθούν φάρμακα διακοπής του καπνίσματος ή να παραπεμφθούν για συμβουλευτική για διακοπή του καπνίσματος. Τα άτομα με και χωρίς παχυσαρκία φάνηκε να έχουν τα οφέλη παρόμοια.

Όλα τα άτομα στη μελέτη άρχισαν να λαμβάνουν σεμαγλουτίδη μεταξύ Δεκεμβρίου 2017 και Μαρτίου 2023 και δεν είχαν χρησιμοποιήσει άλλα φάρμακα κατά του διαβήτη το έτος πριν ξεκινήσουν τη σεμαγλουτίδη.

Οι ερευνητές αποφάσισαν να εξετάσουν το θέμα μετά από πολυάριθμες αναφορές ανθρώπων που έπαιρναν το φάρμακο λέγοντας ότι είχαν λιγότερη επιθυμία να καπνίσουν.

Τα ευρήματα είναι περιορισμένα καθώς ήταν μια μελέτη παρατήρησης πληροφοριών υγειονομικής περίθαλψης και δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική χρήση καπνού, την επιθυμία ή το αν οι άνθρωποι έκοψαν το κάπνισμα. Αλλά οι συγγραφείς σημείωσαν ότι τα ευρήματά τους είναι σημαντικά επειδή το κάπνισμα είναι η κορυφαία αιτία πρόωρου θανάτου που μπορεί να προληφθεί και συμβάλλει σε μερικές από τις πιο κοινές ασθένειες στον κόσμο, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Ο λόγος που φάρμακα όπως η σεμαγλουτίδη μπορεί να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κόψουν το κάπνισμα είναι ασαφής, έγραψαν οι συγγραφείς, αλλά η πρώιμη έρευνα δείχνει την επίδραση του φαρμάκου στο σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου. Άλλες πρόσφατες μελέτες έχουν συνδέσει τη σεμαγλουτίδη με οφέλη για άτομα με διαταραχή χρήσης αλκοόλ και για άτομα με διαταραχή χρήσης κάνναβης.