Αν σας αρέσει να απολαμβάνετε μερικές έξτρα ώρες στο κρεβάτι μετά το τέλος της εργάσιμης εβδομάδας, θα χαρείτε να μάθετε ότι ο επιπλέον ύπνος το σαββατοκύριακο θα μπορούσε να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται η καρδιά μας για να παραμείνει υγιής και δυνατή.

Περίπου 1 στους 3 ανθρώπους λένε ότι δεν ξεκουράζονται ή δεν κοιμούνται αρκετά κάθε μέρα, καθώς οι ενήλικες χρειάζονται συνήθως από 7 έως 9 ώρες ύπνου. Προηγούμενη έρευνα έχει ήδη συνδέσει τα προβλήματα ύπνου με μια σειρά από προβλήματα υγείας που θέτουν τους ανθρώπους σε υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.

Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές όρισαν τη στέρηση ύπνου ως τακτική λήψη λιγότερων από 7 ώρες κάθε νύχτα. Στη συνέχεια, συνέκριναν τα αποτελέσματα υγείας 91.000 ατόμων σε μια περίοδο 14 ετών για τις ομάδες που στερούνται ύπνου και τις ομάδες που δεν στερούνται ύπνου. Όλοι οι άνθρωποι ζούσαν στη Μεγάλη Βρετανία και παρείχαν τις πληροφορίες για την υγεία τους σε μια βάση δεδομένων που ονομάζεται U.K. Biobank.

Τα άτομα που κοιμούνταν περισσότερο τα σαββατοκύριακα είχαν 19% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακή νόσο σε σχέση με τα άτομα που δεν κοιμούνταν έξτρα το σαββατοκύριακο. Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν μόνο την ομάδα των ατόμων που στερούνταν ύπνου, διαπίστωσαν ότι και πάλι εκείνοι που κοιμούνταν τον περισσότερο έξτρα ύπνο το Σαββατοκύριακο είχαν παρόμοιο μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων (20%), σε σύγκριση με τους ανθρώπους που κοιμούνταν λιγότερο το Σαββατοκύριακο. Δεν υπήρχαν διαφορές όταν η ομάδα αναζήτησε αποτελέσματα μεταξύ γυναικών και ανδρών.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν σε συνέδριο στο Λονδίνο που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι για το σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού της σύγχρονης κοινωνίας που πάσχει από στέρηση ύπνου, εκείνοι που κοιμούνται περισσότερο τα σαββατοκύριακα έχουν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων από εκείνους που δεν “αναπληρώνουν” ύπνο», ανέφερε ο ερευνητής Δρ Zechen Liu, του Εθνικού Κέντρου Καρδιαγγειακών Νόσων στο Πεκίνο της Κίνας, σε δελτίο Τύπου.