Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 μπορούν πλέον να φορούν μια συσκευή που θα παρέχει αυτόματα δόσεις ινσουλίνης, μετά από διευρυμένη έγκριση από τον Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).

Ονομάζεται Omnipod 5, είναι το πρώτο που εγκρίθηκε για ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 και μπορεί να φορεθεί συνεχώς για έως και 3 ημέρες, λειτουργώντας με συνεχή παρακολούθηση των επιπέδων γλυκόζης.

Η λήψη ινσουλίνης για τη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα είναι μια από τις επιλογές θεραπείας για όσους έχουν διαβήτη τύπου 2, αν και πολλοί άνθρωποι διαχειρίζονται την πάθηση μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής, όπως διατροφή και άσκηση ή με τη λήψη άλλων φαρμάκων.

Αν ο διαβήτης τύπου 2 δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως καρδιακές προσβολές, προβλήματα όρασης και νεφρών ή υπερωσμωτική υπεργλυκαιμική κατάσταση (HHS) – όταν τα πολύ υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα οδηγούν σε σύγχυση ή παραισθήσεις και πιθανή απώλεια συνείδησης.

Για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, οι τρέχοντες τρόποι χορήγησης ινσουλίνης στον εαυτό τους είναι με σύριγγα, ειδικό «στιλό» ή αντλία, τα οποία απαιτούν συχνούς ελέγχους σακχάρου στο αίμα.

Τα συστήματα αυτόματης χορήγησης ινσουλίνης (AID) είχαν προηγουμένως εγκριθεί για χρήση μόνο από άτομα με διαβήτη τύπου 1, που θεωρείται αυτοάνοση πάθηση και είναι πολύ λιγότερο συχνός από τον διαβήτη τύπου 2. Στον τύπο 1, το σώμα σταματά να παράγει ινσουλίνη, ενώ στον τύπο 2 το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει καλά την ινσουλίνη.

«Έχω δει από πρώτο χέρι πόσο δύσκολο είναι για τους ασθενείς να πετύχουν τα επιθυμητά επίπεδα με ενέσεις», δήλωσε σε δελτίο Τύπου η Δρ Anne L. Peters, διευθύντρια του Κέντρου Westside για τον Διαβήτη του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας: «Το Omnipod 5 διευκολύνει τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να παίρνουν την ινσουλίνη τους και να παραμείνουν εντός ορίων, οδηγώντας σε αξιοσημείωτες βελτιώσεις στα κλινικά αποτελέσματα και τη συνολική ποιότητα ζωής. Πιστεύω ότι αυτή η καινοτόμος τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει τη ζωή των ατόμων που χρειάζονται ινσουλίνη».

Ενώ το πρόσφατα εγκεκριμένο αυτόματο σύστημα μπορεί να είναι μια απλούστερη εναλλακτική λύση, απαιτεί σημαντικά βήματα ρύθμισης και εκπαίδευση των ασθενών για να το χρησιμοποιήσουν.

Στην ανακοίνωση έγκρισής του, ο FDA παρέθεσε δεδομένα από μια μελέτη 289 ενηλίκων με διαβήτη τύπου 2 που χρησιμοποίησαν το Omnipod 5 για 13 εβδομάδες και είχαν βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα χωρίς επιπλοκές ή σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, αν και ορισμένα άτομα στη μελέτη εμφάνισαν υπεργλυκαιμία (υψηλό σάκχαρο), υπογλυκαιμία (χαμηλό σάκχαρο) και ερεθισμό του δέρματος.