Πιθανότατα γνωρίζετε ήδη ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα φυτικής προέλευσης είναι καλύτερη από μια διατροφή που κλίνει προς το κρέας και τα γαλακτοκομικά. Αλλά μέχρι τώρα, η έρευνα δεν έχει καταφέρει να εξηγήσει τον ακριβή αντίκτυπο συγκεκριμένων ειδών λιπών στην υγεία.

Μια νέα μελέτη εξέτασε πώς η κατανάλωση λιπών φυτικής προέλευσης, σε σύγκριση με λίπη από ζώα, επηρεάζει τη διάρκεια ζωής των ανθρώπων. Οι ερευνητές βρήκαν αυτό που ήδη υποψιαζόμασταν: Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και φυτικά έλαια προσφέρει καλύτερη προστασία έναντι του θανάτου από όλες τις αιτίες και από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Αλλά και η ποσότητα έχει επίσης σημασία: Οι άνθρωποι που κατανάλωναν περισσότερα λίπη από φυτά είχαν 9% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες και 14% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις από εκείνους που έτρωγαν σημαντικά λιγότερα από αυτά τα τρόφιμα.

Από την άλλη πλευρά, τα άτομα που κατανάλωναν πολύ ζωικό λίπος, συμπεριλαμβανομένου του λίπους στο κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά, είχαν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες καθώς και θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις σε σχέση με εκείνους που έτρωγαν λιγότερο. Συγκρίνοντας όσους κατανάλωναν το περισσότερο ζωικό λίπος με όσους κατανάλωναν το λιγότερο, διαπιστώθηκε ότι οι πρώτοι είχαν 16% υψηλότερο συνολικό κίνδυνο θανάτου και 14% αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Τα περίπου 400.000 άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο που περιελάμβανε ερωτήσεις σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες, χωρισμένες σε 124 διατροφικά είδη και μεγέθη μερίδων. Η συνολική πρόσληψη λίπους από τη διατροφή περιελάμβανε φυτικές πηγές (όπως δημητριακά, ξηρούς καρπούς, όσπρια και φυτικά έλαια) και ζωικές πηγές (όπως κόκκινο και λευκό κρέας, γαλακτοκομικά τρόφιμα και αυγά).

Κατά τη διάρκεια των 24 ετών παρακολούθησης, καταγράφηκαν 185.111 θάνατοι, συμπεριλαμβανομένων 58.526 από καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι ερευνητές συνέδεσαν αυτούς τους θανάτους με τις διατροφικές πληροφορίες στο βασικό ερωτηματολόγιο προκειμένου να υπολογίσουν τους κινδύνους θανάτου που σχετίζονται με τη διατροφή, μετά από προσαρμογή για έναν αριθμό άλλων παραγόντων που μπορεί να συνέβαλαν στο σύνολο των θανάτων.

Η υψηλότερη κατανάλωση λίπους από γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά έδειξε αυξημένο κίνδυνο συνολικής θνησιμότητας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ η κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων λίπους από λευκό κρέας συνδέθηκε με χαμηλότερους κινδύνους. Το λίπος από κόκκινο κρέας συνδέθηκε με υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας. Αντίθετα, η υψηλότερη κατανάλωση λίπους από ψάρια δεν συνδέθηκε σημαντικά με αύξηση του κινδύνου θανάτου συνολικά ή θανάτου από ασθένειες της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης εάν οι διατροφικές αλλαγές επηρεάζουν τους κινδύνους θανάτου. Η απάντηση; Ένα ηχηρό «ναι».

Η αντικατάσταση μόνο του 5% των θερμίδων από το συνολικό ζωικό λίπος με την ίδια ποσότητα ολικού φυτικού λίπους συνδέεται με 4% έως 24% χαμηλότερο κίνδυνο συνολικών θανάτων και 5% έως 30% χαμηλότερο κίνδυνος θανάτων από ασθένειες της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων, είπαν οι ερευνητές. Ωστόσο, η αντικατάσταση του φυτικού λίπους με λίπος ψαριού και λευκού κρέατος δεν μείωσε τον κίνδυνο θανάτου.