Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε – δεν υπάρχει σχέση μεταξύ της χρήσης κινητού τηλεφώνου και του καρκίνου του εγκεφάλου από την έκθεση σε ραδιοκύματα. Οι ερευνητές σε μια νέα μεγάλη ανάλυση δεν βρήκαν επίσης στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου συνδέεται με άλλους καρκίνους της κεφαλής και του λαιμού. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Environment International.

Τα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν ακτινοβολία μέσω ραδιοκυμάτων και υπάρχουν όρια ασφαλείας σε διεθνές επίπεδο για την έκθεση που οφείλεται στα τηλέφωνα και άλλες ασύρματες συσκευές.

Τα τελευταία ευρήματα προέρχονται από μια ανασκόπηση 63 ερευνητικών μελετών που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1994 και 2022, την οποία ζήτησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Το συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει σύνδεση με τον καρκίνο ακολουθεί μια δημοσίευση πριν από περισσότερο από μια δεκαετία από μια ομάδα του ΠΟΥ που προειδοποιούσε ότι τα ραδιοκύματα από ασύρματα τηλέφωνα μπορεί να είναι «ενδεχομένως καρκινογόνα». Οι συγγραφείς αυτής της πρόσφατης μελέτης σημείωσαν ότι πολλές ομάδες εμπειρογνωμόνων κατέληξαν σε αντικρουόμενα συμπεράσματα όταν εξέτασαν τη βάση για τον ισχυρισμό «πιθανώς καρκινογόνο».

«Όταν ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) ταξινόμησε την έκθεση σε ραδιοκύματα ως πιθανή καρκινογόνο για τον άνθρωπο το 2013, βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό σε περιορισμένα στοιχεία από μελέτες ανθρώπινης παρατήρησης», εξήγησε ο ερευνητής Δρ Ken Karipidis της Υπηρεσία Ασφάλειας Ακτινοβολίας της Αυστραλίας, ανέφερε σε ανακοίνωση: «Αυτή η συστηματική ανασκόπηση μελετών ανθρώπινης παρατήρησης βασίζεται σε ένα πολύ μεγαλύτερο σύνολο δεδομένων σε σύγκριση με αυτό που εξετάστηκε τότε, ενώ περιλαμβάνει επίσης πιο πρόσφατες και πιο ολοκληρωμένες μελέτες, ώστε να μπορούμε να είμαστε πιο σίγουροι ότι η έκθεση σε ραδιοκύματα από ασύρματη τεχνολογία δεν αποτελεί κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία».

Μεταξύ των συνδέσεων με τον καρκίνο που αναζήτησαν οι ερευνητές σε αυτή την τελευταία ανάλυση ήταν όγκοι του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των γλοιωμάτων και των μηνιγγιωμάτων, που μπορεί να εμφανιστούν στον εγκέφαλο ή στο νωτιαίο μυελό. Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τα δεδομένα για τυχόν επιπτώσεις στον κίνδυνο καρκίνου με βάση το πόσα χρόνια χρησιμοποιήθηκε ένα κινητό τηλέφωνο, τον συνολικό χρόνο ομιλίας ή τον συνολικό αριθμό κλήσεων και δεν βρήκαν συνδέσμους. Κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι η έκθεση σε κεραίες εκπομπής ή σταθμούς βάσης δεν συνδέθηκε με κανένα κίνδυνο παιδιατρικής λευχαιμίας ή παιδικού όγκου εγκεφάλου.