Το βόρειο ημισφαίριο πέρασε το πιο ζεστό καλοκαίρι που έχει καταγραφεί στην Ιστορία, που σημαίνει ότι το 2024 θα καταλήξει πιθανότατα να είναι το πιο ζεστό ημερολογιακό έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, ανέφερε η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής «Κοπέρνικος» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η μέση θερμοκρασία στο βόρειο ημισφαίριο για τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ήταν 16,8 οC, περίπου 0,03 βαθμούς οC υψηλότερη από το καλοκαιρινό ρεκόρ που σημειώθηκε την περισινή χρονιά, σύμφωνα με τον «Κοπέρνικο».

Το τρέχον ετήσιο ρεκόρ μέσης υψηλής θερμοκρασίας παγκοσμίως σημειώθηκε επίσης το 2023, όταν η μέση θερμοκρασία στον πλανήτη ήταν 14,98 οC. Πριν από αυτό, η πιο ζεστή χρονιά ήταν το 2016.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 3 μηνών, ο κόσμος γνώρισε τον πιο ζεστό Ιούνιο και Αύγουστο, την πιο ζεστή μέρα που έχει καταγραφεί και το πιο ζεστό καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο που έχει καταγραφεί», δήλωσε η Samantha Burgess, αναπληρώτρια διευθύντρια του Κοπέρνικου: «Αυτή η σειρά από θερμοκρασίες ρεκόρ αυξάνει την πιθανότητα το 2024 να είναι η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί στα χρονικά».

Ο Ιούνιος και ο Αύγουστος του 2024 ξεπέρασαν αυτούς τους μήνες του 2023 ως προς τη ζέστη, αλλά ο Ιούλιος 2024 ήταν ελαφρώς πιο δροσερός από τον Ιούλιο του 2023. Ωστόσο, ο Ιούνιος του 2024 ήταν τόσο περισσότερο ζεστός από τον Ιούνιο του 2023 που συνολικά το καλοκαίρι ήταν το πιο θερμό, δήλωσε ο διευθυντής του Κοπέρνικου Carlo Buontempo.

Η Υπηρεσία σημείωσε ότι η 22η Ιουλίου 2024 ήταν η πιο ζεστή ημέρα που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη, με ημερήσιο παγκόσμιο μέσο όρο 17,16 οC.

«Τα ακραία φαινόμενα που σχετίζονται με τη θερμοκρασία που παρατηρήθηκαν αυτό το καλοκαίρι θα γίνουν μόνο πιο έντονα στο μέλλον, με πιο καταστροφικές συνέπειες για τους ανθρώπους και τον πλανήτη, εκτός εάν λάβουμε επείγουσα δράση για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου», δήλωσε η Burgess, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την κλιματική αλλαγή.