Τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα που ασκούνται τακτικά για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να έχουν πιο υγιές λίπος στην κοιλιά, σε σύγκριση με τα άτομα που δεν ασκούνται.
Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Metabolism. Οι ερευνητές όρισαν την τακτική, μακροχρόνια άσκηση ως τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα για τουλάχιστον 2 χρόνια.
«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι εκτός από έναν τρόπο για να καίμε επιπλέον θερμίδες, η τακτική άσκηση για αρκετούς μήνες έως και χρόνια φαίνεται να τροποποιεί τον λιπώδη ιστό με τρόπους που μας επιτρέπουν να αποθηκεύουμε το σωματικό μας λίπος πιο υγιεινά εάν ή όταν υπάρχει κάποια αύξηση βάρους. όπως συμβαίνει σχεδόν σε όλους μας όσο μεγαλώνουμε», δήλωσε ο ερευνητής Δρ Jeffrey Horowitz, καθηγητής κινησιολογίας στη Σχολή Κινησιολογίας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.
Η μελέτη ήταν μικρή και περιελάμβανε μόλις 32 ενήλικες με παχυσαρκία ή υπέρβαρους, οι μισοί από τους οποίους ασκούνταν τακτικά. Ο μέσος δείκτης μάζας σώματος μεταξύ αυτών που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν περίπου 30, που είναι η αρχική τιμή για να χαρακτηριστεί ένα άτομο ως παχύσαρκο.
Οι ερευνητές πήραν δείγματα του λιπώδους ιστού της κοιλιάς των συμμετεχόντων ακριβώς κάτω από το δέρμα και βρήκαν διαφορετικά δομικά και βιολογικά χαρακτηριστικά. Ο ιστός όσων γυμνάζονταν είχε μεγαλύτερη ικανότητα να αποθηκεύει λίπος ακριβώς κάτω από το δέρμα στην κοιλιά (τον τύπο που μπορείτε να τσιμπήσετε με τα δάχτυλά σας) και αυτός ο ιστός λειτουργούσε διαφορετικά από εκείνο των μη ασκούμενων. Τα δείγματα ιστού της ομάδας που ασκούνταν έτειναν να έχουν περισσότερα αιμοφόρα αγγεία και ωφέλιμες πρωτεΐνες και διαφορές που σήμαιναν μικρότερη πιθανότητα φλεγμονής και λιγότερη ποσότητα κολλαγόνου που μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό.
Τα ευρήματα είναι σημαντικά γιατί το μέρος όπου αποθηκεύεται το λίπος στο σώμα μπορεί να έχει διαφορετικές επιπτώσεις στην υγεία. Το λίπος που αποθηκεύεται ακριβώς κάτω από το δέρμα, σε αυτό που ονομάζεται υποδόριος λιπώδης ιστός, έχει λιγότερες πιθανότητες για αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, σε σύγκριση με όταν το σώμα αποθηκεύει λίπος πιο βαθιά, όπως γύρω ή ακόμα και μέσα στα όργανα. Αυτό το δυνητικά επικίνδυνο λίπος ονομάζεται σπλαχνικό και έχει συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και εγκεφαλικό.
«Αυτό σημαίνει ότι εάν ή όταν οι άνθρωποι βιώσουν αύξηση βάρους, αυτό το περιττό λίπος θα αποθηκευτεί πιο “υγιεινά” σε αυτήν την περιοχή κάτω από το δέρμα, παρά στον λιπώδη ιστό γύρω από τα όργανά τους σπλαχνικό λίπος ή ως συσσώρευση λίπους στο ίδια τα όργανα, όπως το συκώτι ή η καρδιά», είπε ο Δρ Horowitz.