Η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι από την 1η Οκτωβρίου 2025 θα ισχύσει απαγόρευση των διαφημίσεων γρήγορου φαγητού στην τηλεόραση πριν από τις 21:00.

Το κυβερνών Εργατικό Κόμμα ανέφερε ότι αυτός ο περιορισμός θα επιβληθεί παράλληλα με την πλήρη απαγόρευση των επί πληρωμή διαδικτυακών διαφημίσεων – δύο μέτρα που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας. Προηγούμενες κυβερνήσεις των Συντηρητικών είχαν δεσμευτεί στο παρελθόν για το μέτρο, αλλά μετατέθηκε χρονικά για να δοθεί στη βιομηχανία γρήγορου φαγητού περισσότερος χρόνος για προετοιμασία.

Ο υπουργός Υγείας Andrew Gwynne είπε ότι η επιβεβαίωση του εύρους των περιορισμών και της ημερομηνίας εφαρμογής τους παρείχε σαφήνεια για τις επιχειρήσεις και η κυβέρνηση ήθελε «να αντιμετωπίσει το πρόβλημα κατά μέτωπο» και «χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση».

«Αυτοί οι περιορισμοί θα βοηθήσουν στην προστασία των παιδιών με το να μην εκτίθενται στη διαφήμιση λιγότερο υγιεινών τροφίμων και ποτών, κάτι που τα στοιχεία δείχνουν ότι επηρεάζει τις διατροφικές προτιμήσεις τους από νεαρή ηλικία», ανέφερε ο υπουργός σε γραπτή δήλωση.

Η Βασιλική Εταιρεία για τη Δημόσια Υγεία (RSPH), η οποία εργάζεται για τη μείωση της παιδικής παχυσαρκίας, χαρακτήρισε την απαγόρευση ως καλοδεχούμενο βήμα.

Η κυβέρνηση δημοσίευσε τώρα την τοποθέτησή της στη διαβούλευση που ξεκίνησε το 2022 σχετικά με την απαγόρευση, ανακοινώνονται και τους ορισμούς για τα προϊόντα, τις επιχειρήσεις και τις υπηρεσίες που εμπίπτουν στους περιορισμούς.

Ο Gwynne είπε ότι η κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει επίσης μια στοχευμένη διαβούλευση τεσσάρων εβδομάδων για να μπορέσει στη συνέχεια να διευκρινίσει πώς θα ισχύουν οι περιορισμοί στις υπηρεσίες τηλεόρασης μέσω Διαδικτύου.

Η κυβέρνηση πιστεύει ότι πρόληψη ασθενειών θα δώσει ανάσα και στο επιβαρυμένο σύστημα δημόσιας υγείας της χώρας (NHS): «Μία από τις μεγάλες πιέσεις είναι η κρίση παιδικής παχυσαρκίας, η οποία οδηγεί τα παιδιά σε μια ακόμα πιο ανθυγιεινή ζωή και δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση στο NHS», είπε ο υπουργός: «Περισσότερα από ένα στα πέντε παιδιά στην Αγγλία είναι υπέρβαρα ή έχουν παχυσαρκία προτούν καν ξεκινήσουν το δημοτικό σχολείο – το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε περισσότερο από το ένα τρίτο μέχρι να το τελειώσουν».