Γορίλες που χρησιμοποιούν τα δικά τους… φάρμακα, μπορεί να παρέχουν ενδείξεις για ανακάλυψη φαρμάκων για ανθρώπους στο μέλλον, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Ερευνητές στην κεντροδυτική χώρα της Αφρικής Γκαμπόν μελέτησαν τροπικά φυτά που καταναλώνουν γορίλες όταν είναι άρρωστοι – αλλά και χρησιμοποιούνται επίσης από ντόπιους θεραπευτές – εντοπίζοντας τέσσερα με φαρμακευτική δράση. Εργαστηριακές μελέτες αποκάλυψαν ότι τα φυτά ήταν πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιμικροβιακά συστατικά, με το ένα να φαίνεται να έχει δυνατότητες για την καταπολέμηση των υπερανθεκτικών στα αντιβιοτικά μικροβίων.

Οι μεγάλοι πίθηκοι είναι γνωστό ότι αυτοθεραπεύονται επιλέγοντας φυτά με θεραπευτικές ιδιότητες. Μάλιστα, ένας τραυματισμένος ουρακοτάγκος έγινε πρόσφατα είδηση επειδή έφτιαξε και χρησιμοποίησε μια αλοιφή από φυτά για να θεραπεύσει έναν τραυματισμό.

Στην τελευταία μελέτη, οι βοτανολόγοι κατέγραψαν τα φυτά που έτρωγαν οι γορίλες των δυτικών πεδιάδων σε εθνικό πάρκο της Γκαμπόν. Επέλεξαν τέσσερα δέντρα που ήταν πιθανό να είναι ωφέλιμα θεραπευτικά, με βάση συνεντεύξεις με τοπικούς θεραπευτές.

Ο φλοιός των δέντρων – που χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική για τη θεραπεία των πάντων, από τα στομαχικά προβλήματα μέχρι τη στειρότητα – περιείχε χημικές ουσίες με φαρμακευτική δράση, από φαινόλες έως φλαβονοειδή. Και τα τέσσερα φυτά έδειξαν αντιβακτηριδιακή δράση έναντι τουλάχιστον ενός πολυανθεκτικού στελέχους του E. coli.

«Αυτό υποδηλώνει ότι οι γορίλες εξελίχθηκαν για να τρώνε φυτά που τους ωφελούν και υπογραμμίζει τα τεράστια κενά στη γνώση μας για τα τροπικά δάση της Κεντρικής Αφρικής», δήλωσε η Δρ Joanna Setchell, ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο του Ντάραμ στη Μεγάλη Βρετανία, η οποία εργάστηκε στη μελέτη –που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS ONE- μαζί με επιστήμονες από την Γκαμπόν.

Η Γκαμπόν έχει τεράστια ανεξερεύνητα δάση, τα οποία φιλοξενούν ελέφαντες, χιμπατζήδες και γορίλες, καθώς και πολλά φυτά ακόμη άγνωστα στην επιστήμη.

Δυστυχώς, η λαθροθηρία και οι ασθένειες έχουν οδηγήσει στην εξαφάνιση ενός τεράστιου αριθμού γορίλων των δυτικών πεδιάδων που ζουν ελεύθεροι στη φύση. Κατατάσσονται ως κρίσιμα απειλούμενα είδη στην Κόκκινη Λίστα της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης.