Η παχυσαρκία παραμένει ένα σημαντικό ζήτημα υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρόλο που τα φάρμακα για την απώλεια βάρους γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, σύμφωνα με νέα δεδομένα από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Το CDC ανέφερε ότι σε 23 πολιτείες, τουλάχιστον το 35% των ενηλίκων ταξινομούνται πλέον ως παχύσαρκοι – μια απότομη αύξηση σε σύγκριση με το 2013, όταν καμία πολιτεία δεν είχε ποσοστό παχυσαρκίας που να ξεπερνά το 35%.

Σε εθνικό επίπεδο, κατά μέσο όρο το 20% των ενηλίκων σε κάθε πολιτεία είναι παχύσαρκοι, σύμφωνα με το CDC, με τα υψηλότερα ποσοστά να βρίσκονται στις Νότιες και Μεσοδυτικές πολιτείες – το Αρκάνσας, ο Μισισιπής και η Δυτική Βιρτζίνια είχαν ποσοστά παχυσαρκίας πάνω από 40%. Το Κολοράντο και η Περιφέρεια της Κολούμπια ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο, με ποσοστά παχυσαρκίας μεταξύ 20% και 25%.

Η παχυσαρκία των ενηλίκων μειωνόταν όσο αυξανόταν το επίπεδο εκπαίδευσης. Το CDC ανέφερε ότι η παχυσαρκία βρέθηκε στο 36,5% των ενηλίκων χωρίς απολυτήριο Λυκείου, στο 34,7% των ενηλίκων με απολυτήριο Λυκείου, στο 35,7% των ενηλίκων με κάποια κολεγιακή εκπαίδευση και στο 27,1% των αποφοίτων κολεγίου.

Αναλύοντας τα δεδομένα δημογραφικά, οι ενήλικες ασιατικής καταγωγής δεν είχαν επιπολασμό παχυσαρκίας πάνω από 35% σε καμία πολιτεία. Οι μαύροι ενήλικες είχαν ποσοστό παχυσαρκίας πάνω από 35% σε 38 πολιτείες, οι Ισπανόφωνοι σε 34 πολιτείες, οι γηγενείς ενήλικες (Ινδιάνοι και ιθαγενείς της Αλάσκα) σε 30 πολιτείες και οι λευκοί ενήλικες σε 16 πολιτείες.

Η μελέτη του CDC βασίστηκε σε δεδομένα ύψους και βάρους που ανέφεραν μόνοι σας οι συμμετέχοντες στο Σύστημα Παρακολούθησης Παραγόντων Κινδύνου Συμπεριφοράς. Ένας ενήλικας με παχυσαρκία έχει δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) 30 ή μεγαλύτερο. Ο ΔΜΣ υπολογίζει πόσο υγιές είναι το βάρος μας με βάση τη σχέση με το ύψος μας.

Ο Δρ Jamy Ard, υποστήριξε ότι τα ποσοστά παχυσαρκίας στις ΗΠΑ θα παραμείνουν υψηλά ακόμη και στην εποχή του Ozempic και άλλων φαρμάκων απώλειας βάρους. Πολλοί άνθρωποι που παίρνουν αυτά τα φάρμακα έχουν πολύ υψηλό ΔΜΣ και παρόλο που χάνουν βάρος, εξακολουθούν να έχουν ΔΜΣ πάνω από 30, σημείωσε.