Οι ερευνητές βρήκαν μια ασυνήθιστη συμβουλή για τους όσους θέλουν να κάψουν περισσότερες θερμίδες με το περπάτημα: αντί να προχωρείτε με σταθερό ρυθμό από την αρχή μέχρι το τέλος, σκεφτείτε να κάνετε ενδιάμεσα στάσεις για ανάπαυση.

Η συμβουλή προκύπτει από μια μελέτη εθελοντών που υποβλήθηκαν σε τεστ σε εργαστήριο για να μετρηθούν οι απαιτήσεις σε οξυγόνο και ενέργεια σε σύντομες διαδρομές σε σύγκριση με μεγαλύτερες.

Οι δοκιμές στους συμμετέχοντες διαπίστωσαν ότι το περπάτημα ή το ανέβασμα σκαλοπατιών σε περιόδους διάρκειας 10 έως 30 δευτερολέπτων απαιτούσε 20 έως 60% περισσότερο οξυγόνο -ένα μέσο για τον υπολογισμό κατανάλωσης ενέργειας- σε σχέση με το να καλυφθεί η ίδια απόσταση σε μία συνεχόμενη πορεία, κυρίως επειδή το περπάτημα είναι πιο αποτελεσματικό μετά από πολλά λεπτά σε κίνηση.

«Όταν περπατάμε για μικρότερες περιόδους, καταναλώνουμε περισσότερη ενέργεια και καταναλώνουμε περισσότερο οξυγόνο για να διανύσουμε την ίδια απόσταση», δήλωσε ο Francesco Luciano, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου και πρώτος συγγραφέας της μελέτης: «Είναι σαν να έχεις ένα αυτοκίνητο που καταναλώνει περισσότερο καύσιμο στα πρώτα χιλιόμετρα από ό,τι μετά».

Η ομάδα ξεκίνησε τη μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο Proceedings of the Royal Society B, αφού παρατήρησε ότι πολλές εκτιμήσεις για την ενέργεια που απαιτείται για το περπάτημα βασίστηκαν σε δεδομένα από άτομα που ασκούνταν σε μια μεταβολικά σταθερή κατάσταση. Τότε ο καρδιακός ρυθμός είναι σταθερός και η παραγωγή και η κατανάλωση ενέργειας του σώματος είναι ισορροπημένες.

Για να μάθουν περισσότερα για τις ενεργειακές ανάγκες για διαφορετικά είδη περιπάτων, οι επιστήμονες στρατολόγησαν 10 υγιείς εθελοντές που παρακολουθήθηκαν καθώς ασκούνταν σε έναν στεπ και σε έναν διάδρομο. Οι ασκήσεις κάλυψαν τρεις διαφορετικές ταχύτητες με περιόδους διάρκειας από 10 δευτερόλεπτα έως τέσσερα λεπτά.

Κατά τη διάρκεια των συνεδριών άσκησης, οι ερευνητές κατέγραψαν πόσο οξυγόνο κατανάλωνε κάθε άτομο και υπολόγισαν τις μεταβολικές απαιτήσεις για τις διάφορες ασκήσεις. Διαπίστωσαν ότι χρειαζόταν περισσότερη ενέργεια στην αρχή κάθε βόλτας, για να ξεκινήσουν και να ζεστάνουν το σώμα τους, παρά αργότερα στην άσκηση, όταν το σώμα κινούνταν ήδη και δούλευε πιο αποτελεσματικά.

Η εργασία ενισχύει τη γνώση των πλεονεκτημάτων για την υγεία των σύντομων περιπάτων και του ανεβάσματος σε σκάλες, ιδιαίτερα για άτομα που κάνουν σε μεγάλο βαθμό καθιστική ζωή και μπορεί να εξηγήσει τις βελτιώσεις στη φυσική κατάσταση που συνοδεύουν τα δημοφιλή «σνακ άσκησης» – σύντομες εξάρσεις δραστηριότητας που συχνά δεν διαρκούν περισσότερο από δύο λεπτά η καθεμία.