Η προσθήκη μόλις πέντε λεπτών άσκησης καθημερινά μέσω σωματικών δραστηριοτήτων όπως το ανέβασμα σκαλοπατιών και το περπάτημα σε ανηφόρα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής μας πίεσης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Circulation.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και το University College του Λονδίνου μελέτησαν δεδομένα περίπου 15.000 ατόμων που φορούσαν ιχνηλάτες δραστηριότητας (activity trackers) για 24 ώρες.

Οι ερευνητές χώρισαν την καθημερινή δραστηριότητα σε έξι κατηγορίες: ύπνος, καθιστική συμπεριφορά -όταν καθόμαστε-, αργό περπάτημα (λιγότερο από 100 βήματα ανά λεπτό), γρήγορο περπάτημα (πάνω από 100 βήματα ανά λεπτό), ορθοστασία και πιο έντονη άσκηση, όπως τρέξιμο, ποδηλασία. ή ανέβασμα σκάλας.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε στατιστική μοντελοποίηση για να προσδιορίσει τι θα συνέβαινε εάν ένα άτομο άλλαζε τον χρόνο μιας δραστηριότητας με μιας άλλης.

Η προσθήκη μόλις πέντε λεπτών δραστηριότητας την ημέρα θα μπορούσε να μειώσει τη συστολική και τη διαστολική αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με τους ερευνητές. Επίσης, η αντικατάσταση της καθιστικής συμπεριφοράς με 20-27 λεπτά καθημερινής άσκησης, όπως το περπάτημα σε ανηφόρα ή το ανέβασμα σκαλοπατιών, εκτιμήθηκε επίσης ότι οδηγεί σε «κλινικά σημαντικές βελτιώσεις» στην αρτηριακή πίεση.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι, για τους περισσότερους ανθρώπους, η άσκηση είναι το κλειδί για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, σε σχέση με λιγότερο επίπονες μορφές δραστηριότητας, όπως το περπάτημα», δήλωσε ο Δρ Jo Blodgett, του University College του Λονδίνου, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

«Τα καλά νέα είναι ότι, όποια κι αν είναι η φυσική σας ικανότητα, δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να πετύχετε μια θετική επίδραση στην αρτηριακή πίεση. Όλες οι δραστηριότητες που μοιάζουν με άσκηση, από το ανέβασμα των σκαλοπατιών έως μια σύντομη βόλτα με το ποδήλατο βοηθούν και πολλές μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν στην καθημερινή ρουτίνα μας».

Η υψηλή αρτηριακή πίεση επηρεάζει 1,28 δισεκατομμύρια ενήλικες παγκοσμίως και είναι μια από τις μεγαλύτερες αιτίες πρόωρου θανάτου παγκοσμίως. Μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές προσβολές, καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική βλάβη και πολλά άλλα προβλήματα υγείας.