Ο θυρεοειδής αδένας – παρά το μικρό του μέγεθος – έχει μεγάλη σημασία για τη σωστή λειτουργία του ανθρωπίνου σώματος. Παράγει τις θυρεοειδικές ορμόνες, οι οποίες ρυθμίζουν τον μεταβολισμό των κυττάρων του ανθρωπίνου σώματος, επηρεάζοντας με τον τρόπο αυτό όλες τις λειτουργίες του οργανισμού.
Ο θυρεοειδής μπορεί να εμφανίσει μία μεγάλη ποικιλία παθήσεων, που διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: καλοήθεις και κακοήθεις. Χειρουργική επέμβαση (θυρεοειδεκτομή, αφαίρεση θυρεοειδούς) μπορεί να απαιτηθεί σε αρκετές από τις παθήσεις αυτές.
ΚΑΛΟΗΘΕΙΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ
- Όζοι Θυρεοειδούς
Οι όζοι θυρεοειδούς είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα υγείας. Χειρουργική επέμβαση θα απαιτηθεί όταν υπάρχει υποψία ή διάγνωση καρκίνου θυρεοειδούς σε έναν όζο, όταν υπάρχουν συμπτώματα, όταν ο όζος δημιουργεί αισθητικό πρόβλημα στον ασθενή και όταν υπερλειτουργεί προκαλώντας υπερθυρεοειδισμό (τοξικό αδένωμα).
- Βρογχοκήλη
Η βρογχοκήλη μπορεί να οφείλεται σε διάφορα αίτια και χαρακτηρίζεται από αύξηση των διαστάσεων του θυρεοειδούς. Μπορεί να χαρακτηρίζεται από διάχυτη διόγκωση του θυρεοειδούς ή από παρουσία όζων. Χειρουργική επέμβαση θα απαιτηθεί όταν ο θυρεοειδής αποκτήσει μεγάλο μέγεθος προκαλώντας συμπτώματα, όταν υπάρχει υποψία ή διάγνωση καρκίνου και όταν δημιουργεί αισθητικό πρόβλημα.
Αρχικά, γίνεται προσπάθεια ελέγχου της νόσου με αντιθυρεοειδικά φάρμακα. Επέμβαση θα απαιτηθεί επί αποτυχίας της αγωγής, όταν εμφανιστούν επιπλοκές της φαρμακευτικής αγωγής, όταν υπάρχει μεγάλου βαθμού διόγκωση του θυρεοειδούς ή υποψία κακοήθειας.
- Θυρεοειδίτιδες
Υπάρχουν διαφόρων ειδών θυρεοειδίτιδες, με πιο συνηθισμένη τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Σπανιότερη είναι η θυρεοειδίτιδα De Quervain και η θυρεοειδίτιδα Riedel. H αντιμετώπιση είναι γενικά συντηρητική. Επέμβαση θα απαιτηθεί σε επιλεγμένες περιπτώσεις (π.χ. όζοι θυρεοειδούς, υποψία καρκίνου, κλπ.).
ΚΑΚΟΗΘΕΙΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ
Ο καρκίνος θυρεοειδούς είναι η συνηθέστερη μορφή καρκίνου ενδοκρινών αδένων. Η πιο συχνή μορφή του είναι ο θηλώδης και ακολουθούν κατά σειρά συχνότητας ο θυλακιώδης, ο μυελοειδής και ο αδιαφοροποίητος. Ο θηλώδης καρκίνος έχει πολύ καλή πρόγνωση και είναι εξαιρετικά ιάσιμος. Η αντιμετώπισή του είναι χειρουργική (ολική θυρεοειδεκτομή με ή χωρίς λεμφαδενικό καθαρισμό τραχήλου, ανάλογα με το στάδιο).
Το λέμφωμα θυρεοειδούς είναι μία σπανιότερη μορφή κακοήθους νεοπλάσματος, που παρατηρείται συχνά σε ασθενείς με Hashimoto.
Η χειρουργική αντιμετώπιση των παθήσεων του θυρεοειδούς θα πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση από χειρουργό θυρεοειδούς, ώστε η επέμβαση να γίνει με τεχνικά άρτιο τρόπο και με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια.
Dr. Γεώργιος Σακοράφας
Χειρουργός Ενδοκρινών Αδένων (Θυρεοειδούς-Παραθυρεοειδών), Επ. Καθηγητής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Τ. Συντονιστής Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας»
https://gsakorafas.gr/