Η κατανάλωση τουλάχιστον δύο μερίδων γιαουρτιού την εβδομάδα μπορεί να μας βοηθήσει να προστατευτούμε από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Gut Microbes, τα άτομα που έτρωγαν δύο ή περισσότερες μερίδες γιαουρτιού την εβδομάδα έτειναν να έχουν χαμηλότερα ποσοστά ενός είδους καρκίνου του παχέος εντέρου που εμφανίζεται στη δεξιά πλευρά και μπορεί να έχει χειρότερα αποτελέσματα επιβίωσης από τους καρκίνους στην αριστερή πλευρά, ανέφεραν οι ερευνητές σε δελτίο τύπου.
Το εύρημα έρχεται καθώς τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου στους νέους αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό, σύμφωνα με μια έκθεση του 2023 από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.
Το γιαούρτι φαίνεται να αλλάζει το μικροβίωμα του εντέρου, έχοντας προστατευτική δράση κατά του καρκίνου, ανέφερε η μελέτη. Τα ευρήματα συμβαδίζουν με προηγούμενες έρευνες που συνδέουν την τακτική κατανάλωση γιαουρτιού με τη συνολική γαστρεντερική υγεία και τον χαμηλότερο κίνδυνο άλλων παθήσεων, όπως η οστεοπόρωση και ο διαβήτης.
«Αυτό η μελέτη προσθέτει στα αυξανόμενα στοιχεία που καταδεικνύουν τη σύνδεση μεταξύ της διατροφής, του μικροβιώματος του εντέρου και του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου», δήλωσε σε δελτίο Τύπου ο συν-συγγραφέας Δρ Andrew T. Chan, επικεφαλής της Μονάδας Κλινικής Επιδημιολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης: «Παρέχει μια πρόσθετη οπτική για να διερευνήσουμε τον ειδικό ρόλο αυτών των παραγόντων στον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου στους νέους».
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα υγείας που συλλέχθηκαν για τουλάχιστον τρεις δεκαετίες για περισσότερες από 100.000 εγγεγραμμένες νοσοκόμες και 51.000 άνδρες επαγγελματίες υγείας. Στους συμμετέχοντες στη μελέτη τέθηκαν πολλές ερωτήσεις σχετικά με την υγεία τους, συμπεριλαμβανομένης της ημερήσιας μέσης πρόσληψης απλών και γιαουρτιών με γεύσεις και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων.
Η μελέτη είχε ορισμένους περιορισμούς. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν οι ίδιοι τις πληροφορίες και δεν προέρχονταν από τον γενικό πληθυσμό, αλλά εργάζονταν σε έναν συγκεκριμένο κλάδο, την υγειονομική περίθαλψη. Επίσης, δεν αναλύθηκε εάν τα απλά ή τα γιαούρτια με γεύσεις ήταν πιο αποτελεσματικά στην παροχή οφελών για την υγεία, αν και οι ειδικοί στη διατροφή λένε γενικά ότι το απλό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και χωρίς πρόσθετη ζάχαρη είναι η πιο υγιεινή επιλογή.