Είστε γυναίκα και δεν μπορείτε να καταλάβετε πως σκέφτονται οι άνδρες ή είστε άνδρας και δεν μπορείτε να καταλάβετε πως σκέφτονται οι γυναίκες; Πιστεύετε ότι αυτή η έλλειψη κατανόησης οφείλεται (και) στον διαφορετικό τρόπο που είναι κατασκευασμένος ο εγκέφαλος των δύο φύλων; Ε, κάνετε λάθος!
Αν και υπάρχουν κάποιες διαφορές ανάμεσα στον εγκέφαλο των γυναικών από εκείνον των ανδρών, είναι λάθος να μιλάμε για ξεχωριστό ανδρικό και γυναικείο εγκέφαλο, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η γενική δομή του εγκεφάλου και των δύο φύλων είναι ίδια, ενώ ο εγκέφαλος κάθε ανθρώπου στην πραγματικότητα είναι ένα «μωσαϊκό» τόσο από ανδρικά όσο και από γυναικεία ανατομικά χαρακτηριστικά.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ έκαναν μαγνητική απεικόνιση σε περισσότερους από 1.400 εγκεφάλους ανδρών και γυναικών. Καταγράφηκαν χαρακτηριστικά όπως η ποσότητα της φαιάς και της λευκής ουσίας, ο αριθμός των νευρωνικών συνδέσεων κ.ά.
Η βασική διαπίστωση της μελέτης ήταν ότι αν και ορισμένα μέρη του εγκεφάλου εμφανίζουν διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα, κάθε εγκέφαλος σπάνια (από μηδέν έως 8% του συνόλου) έχει μόνο «ανδρικά» ή μόνο «γυναικεία» χαρακτηριστικά. Αντίθετα, σχεδόν πάντα αποτελεί ένα μίγμα από κάποια χαρακτηριστικά που είναι πιο κοινά στις γυναίκες, κάποια που είναι πιο κοινά στους άνδρες και κάποια που είναι κοινά και στα δύο φύλα.
Ο κάθε εγκέφαλος είναι μοναδικό μωσαϊκό
Όπως είπε η καθηγήτρια νευροεπιστήμης και ψυχολογίας Ντάφνα Τζόελ, αυτό σημαίνει ότι δεν είναι σωστό να τραβά κάποιος μια διαχωριστική γραμμή και να κατατάσσει τους εγκεφάλους σε δύο ξεχωριστές κατηγορίες ανάλογα με το φύλο. «Υπάρχουν διαφορές, αλλά οι εγκέφαλοι δεν έχουν ανδρική και γυναικεία μορφή. Οι διαφορές που παρατηρούνται, είναι διαφορές ανάμεσα σε μέσους όρους. Ο καθένας μας είναι ένα μοναδικό μωσαϊκό. Μπορεί να έχει ένα άκρως “ανδρικό” και ταυτόχρονα ένα άκρως “γυναικείο” χαρακτηριστικό», δήλωσε η ερευνήτρια.
Άλλοι επιστήμονες συμφώνησαν πως ο εγκέφαλος περιλαμβάνει ένα μίγμα από ανδρικά και γυναικεία χαρακτηριστικά, χωρίς αυτό να αποκλείει πως υπάρχουν διαφορές στον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλος στα δύο φύλα. Πολλές προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι όντως το φύλο επηρεάζει τις λειτουργίες του εγκεφάλου των θηλαστικών και των ανθρώπων ειδικότερα. Για παράδειγμα, ορισμένες ψυχικές παθήσεις είναι συχνότερες στο ένα φύλο και κάποιες άλλες στο άλλο φύλο και οι επιστήμονες δεν έχουν κατανοήσει ακόμη την αιτία, που πιθανώς οφείλεται σε διαφορετικούς βιολογικούς μηχανισμούς.