Η εκτύπωση 3D βρίσκει όλο και περισσότερες εφαρμογές στην ιατρική, είτε για να βοηθήσει τους γιατρούς να προετοιμαστούν πριν από κάποια επέμβαση είτε στη δημιουργία προσθετικών μελών.
Σε μία περίπτωση, ένα ψηφιακά εκτυπωμένο τρισδιάστατο μοντέλο των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου μιας γυναίκας βοήθησε τους χειρουργούς της να πραγματοποιήσουν μια σωτήρια επέμβαση.
Οι γιατροί έπρεπε να προβούν σε χειρουργική επέμβαση για να αντιμετωπίσουν ανεύρυσμα σε αιμοφόρο αγγείο στο κεφάλι της ασθενούς. Η τομογραφία του ανευρύσματος όμως, αποκάλυψε ότι οι συνήθεις χειρουργικές μέθοδοι αντιμετώπισής του δεν θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Η Τερέζα Φλιντ υπέφερε από προβλήματα όρασης και επαναλαμβανόμενους πονοκεφάλους. Η διάγνωση έδειξε ανεύρυσμα το οποίο θα αποδεικνυόταν μοιραίο, αν έμενε χωρίς θεραπεία. Το ανεύρυσμα είναι μια διόγκωση σε ένα τμήμα του αιμοφόρου αγγείου, η οποία προκαλείται από αδυναμία στα τοιχώματά του και που κινδυνεύει με ρήξη.
Ο συνήθης τρόπος για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η τοποθέτηση ενός μεταλλικού «καλαθιού» που ενισχύει το τοίχωμα της αρτηρίας. Ωστόσο, οι εξετάσεις έδειξαν ότι η προσέγγιση αυτή δεν θα μπορούσε να ακολουθηθεί, καθώς το ανεύρυσμα ήταν εξαιρετικά ιδιόμορφο και θα ήταν δύσκολο να αντιμετωπιστεί με μικροχειρουργική επέμβαση.
Οι τομογραφίες έδειξαν ότι τα αιμοφόρα αγγεία ήταν ιδιαιτέρως μπλεγμένα: αν και υπάρχουν πολλά κοινά στοιχεία μεταξύ της ανατομίας όλων των ανθρώπων, το αγγειακό μας «δένδρο» είναι τόσο διαφορετικό όσο και τα δακτυλικά αποτυπώματά μας, σύμφωνα με τους γιατρούς.
Αναζητώντας μια νέα προσέγγιση για την περίπτωση της Τερέζας Φλιντ οι χειρουργοί χρησιμοποίησαν τις τομογραφίες για να εκτυπωθεί ένα 3D μοντέλο του εγκεφάλου της, με τη βοήθεια της εξειδικευμένης εταιρείας Stratasys. Έτσι, δημιουργήθηκε ένα αντίγραφο από ένα πολυμερές που μιμείται τον ανθρώπινο ιστό, επιτρέποντας στους χειρουργούς να σχεδιάσουν μια άλλη προσέγγιση και να τεστάρουν τη διαδικασία.
Κατά τη διάρκεια της… πρόβας, οι γιατροί συνειδητοποίησαν επίσης, ότι θα έπρεπε να αλλάξουν κάποια από τα εργαλεία που θα χρησιμοποιούσαν, δεδομένης της ανατομίας της. Την ημέρα της επέμβασης, οι χειρουργοί έκαναν ό, τι είχαν σχεδιάσει και το ανεύρυσμα διορθώθηκε.
Η 3D εκτυπώσεις φαίνεται ότι θα χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στο μέλλον σε ιατρικά περιστατικά. Ίσως δεν απαιτούνται σε περιστατικά ρουτίνας, σε ιδιαίτερες περιπτώσεις όμως μπορεί να αποδειχθούν σωτήριες.