«Να ζει κανείς ή να συζεί;» αναρωτιόταν κάποια θεατρική παράσταση παλαιότερα. Όχι ακριβώς άδικα, αφού συχνά νιώθουμε να φτάνουμε στα όριά μας από κάτι που θεωρούμε παραξενιά του συντρόφου μας με τον οποίο μοιραζόμαστε την ίδια στέγη. Και μπορεί η οικονομική στενότητα να μην είναι αρκετά καλός λόγος για να συγκατοικήσετε, όμως η διατήρηση της ψυχικής σας υγείας και η καλύτερη ψυχολογία σας ίσως είναι. Γιατί ασχέτως το τι πιστεύουμε, η συγκατοίκηση μας κάνει καλό συναισθηματικά.
Έρευνα για τη συγκατοίκηση και την ψυχολογία μας
Μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Family Psychology, διαπιστώνει ότι τα νεαρά ζευγάρια που ζουν μαζί, έχουν τα ίδια συναισθηματικά οφέλη που θα είχαν αν ήταν παντρεμένα – ειδικά οι γυναίκες.
Ξεκινώντας το 1997, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Οχάιο συγκέντρωσαν δεδομένα από μια μελέτη που περιλάμβανε 8.700 ανθρώπους που είχαν γεννηθεί μεταξύ 1980 και 1984. Οι ερευνητές στη συνέχεια έκαναν συνεντεύξεις σε αυτούς τους ανθρώπους κάθε δύο χρόνια από το 2000 έως το 2010, ζητώντας τους πληροφορίες σχετικά με τις σχέσεις τους και τη συναισθηματική τους κατάσταση.
Τα αποτελέσματα έδειξαν αρκετές διαφορές μεταξύ των φύλων, σε σχέση με τα συναισθηματικά οφέλη από τη συγκατοίκηση σε σχέση με το γάμο.
Για τις γυναίκες, τα συναισθηματικά οφέλη ήταν τα ίδια, ασχέτως αν η πρώτη σοβαρή σχέση τους οδήγησε στη συγκατοίκηση ή στον γάμο. «Δεν υπήρξε κανένα πρόσθετο όφελος από το γάμο», δήλωσε η Sara Mernitz, μία από τους συγγραφείς της μελέτης. Οι άνδρες, από την άλλη πλευρά, είδαν σημαντική συναισθηματική ώθηση μόνο αν παντρεύτηκαν την πρώτη «σοβαρή» σύντροφό τους.
Στις παρατηρήσεις για τη δεύτερη μεγάλη σχέση των συμμετεχόντων όμως, οι διαφορές μεταξύ των φύλων εξαφανίστηκαν: Οι άνδρες και οι γυναίκες ανέφεραν τα ίδια οφέλη στην ψυχολογία τους από τη συγκατοίκηση ή το γάμο, που σημαίνει ότι και τα δύο φύλα εμφάνισαν μείωση της συναισθηματικής δυσφορίας, όταν μετά την πρώτη τους σχέση συγκατοικούν ή παντρεύονται με ένα δεύτερο σύντροφο.
Σύμφωνα με την άλλη συγγραφέα της μελέτης Claire Kamp Dush, «Οι νέοι άνθρωποι στη μελέτη μας φαίνεται ότι κάνουν καλύτερες επιλογές συντρόφων τη δεύτερη φορά, γι’ αυτό και διαπιστώνουν πτώση στη συναισθηματική δυσφορία τους. Κάποτε, ο γάμος ίσως ήταν ο μόνος τρόπος για να λάβουν τα νέα ζευγάρια την κοινωνική υποστήριξη και συντροφικότητα που είναι σημαντική για τη συναισθηματική υγεία, όμως δεν είναι έτσι πια. Ανακαλύπτουμε συνεχώς ότι γάμος δεν είναι απαραίτητος για να καρπωθούμε τα οφέλη της κοινής ζωής».
Με άλλα λόγια, αν την επόμενη φορά που ο/η σύντροφός σας κάνει κάτι που σας εκνευρίσει πραγματικά, πάρτε μια βαθιά ανάσα και θυμηθείτε ότι η συγκατοίκηση είναι πραγματικά καλή για την ψυχική σας υγεία.