Κατά τη διάρκεια της σεζόν της γρίπης και του κρυολογήματος, κάνουμε ό, τι μπορούμε για να προστατευτούμε από όσους έχουν αρρωστήσει, χρησιμοποιούμε απολυμαντικό χεριών και μένουμε μακριά από συναδέλφους που φτερνίζονται ή βήχουν. Αλλά όταν το έτερον ήμισυ ή το παιδί μας αρρωστήσουν, δεν θέλουμε να τους βάλουμε σε καραντίνα, αν και βεβαίως δεν θέλουμε να αρρωστήσουμε και οι ίδιοι. Πώς μπορούμε να προσφέρουμε τη φροντίδα μας σε ένα αγαπημένο πρόσωπο που είναι άρρωστο, χωρίς να θυσιάσουμε την υγεία μας;
Φροντίστε την υγεία σας
Μια καλή ιδέα είναι να προετοιμάσετε τον εαυτό σας γι’ αυτή την εποχή του έτους προτού κάποιος στο σπίτι σας αρρωστήσει. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να έχουμε φροντίσει την υγεία μας όλη τη χρονιά και να έχουμε εμβολιαστεί για τη γρίπη. Όσο καλύτερη είναι η κατάσταση της υγείας μας, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχουμε να «κολλήσουμε» κάποιο κρυολόγημα. Όλα όσα λένε οι γιατροί ότι πρέπει να κάνετε – να κοιμάστε αρκετά, να ασκείστε, να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων σας αυτές τις μέρες.
Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας
Ακόμη και αν δεν έχετε αρρωστήσει, δεν είναι κακή ιδέα να κάνετε ό, τι και όταν είστε άρρωστοι: βιταμίνες, αφεψήματα και προβιοτικά θα πρέπει να είναι σύμμαχοί σας. Αν εκτεθείτε στον ιό του συντρόφου σας, αυτά είναι που θα τον εμποδίσουν να πολλαπλασιαστεί. Έχει επίσης αποδειχθεί κλινικά ότι ο ψευδάργυρος μειώνει τη διάρκεια του κρυολογήματος, που σημαίνει ότι μπορεί να σας βοηθήσει από νωρίς. Μην το παρακάνετε όμως γιατί ο ψευδάργυρος μπορεί να γίνει τοξικός – συνεννοηθείτε πρώτα με το γιατρό σας για τη δόση και τη διάρκεια χρήσης. Τη διάρκεια του κρυολογήματος μειώνουν και τα προβιοτικά, τα οποία ενισχύουν και το ανοσοποιητικό προστατεύοντας τους πνεύμονες, το λαιμό και το έντερο.
Κρατήστε τα χέρια σας καθαρά και κάτω από τον λαιμό
Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα για να μην εξαπλωθεί ο ιός, είναι να διασφαλίσουμε ότι πλένουμε συνεχώς τα χέρια μας, ώστε να μην επιτρέψουμε να εισέλθει στον οργανισμό μας και για να μην μολύνουμε άλλες επιφάνειες. Επίσης, θα πρέπει να τα κρατούμε κάτω από τον λαιμό μας: Ακόμη και αν ο ιός βρίσκεται στα χέρια μας, αν δεν τρίψουμε τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη μας, δεν πρόκειται να αρρωστήσουμε.
Προσοχή στους αρρώστους
Ο μεγαλύτερος ένοχος για τη μετάδοση ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος, είναι τα σταγονίδια που προέρχονται από το βήχα και το φτέρνισμα. Αν κάποιος είναι άρρωστος φροντίστε να του εξηγήσετε ότι θα πρέπει να βήχει και να φτερνίζεται στην εσωτερική πλευρά του αγκώνα του, για να μην σας μολύνει. Στα δύσκολα, ίσως θα πρέπει να σκεφθείτε να φορέσετε μια χειρουργική μάσκα.
Μακριά από την κουζίνα
Αν το έτερον ήμισυ νιώθει κάπως καλύτερα και μια που δεν πάει στο γραφείο θέλει να σας ευχαριστήσει μαγειρεύοντας, απομακρύνετέ τον με συνοπτικές διαδικασίες από την κουζίνα! Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μολύνει άθελά του το φαγητό και θα αρρωστήσετε όλοι οικογενειακώς! Αν επιμένει να κάνει κάτι, αφήστε τον να πάρει εκείνος τηλέφωνο για να παραγγείλετε κάτι απ’ έξω…