Γνωρίζαμε ως τώρα ότι η ήπια κατανάλωση κρασιού παρουσιάζει οφέλη και προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις. Οι βρετανικές αρχές έρχονται όμως να υπενθυμίσουν ότι χωρίς μέτρο, τα πράγματα μπορεί να είναι διαφορετικά: γιατί η κατανάλωση περισσότερων από ένα ποτήρι κρασί ή ένα ποτήρι μπύρα την ημέρα, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές από τους επικεφαλείς δημόσιας υγείας της Μεγάλης Βρετανίας που δημοσιεύθηκαν σήμερα, προειδοποιούν ότι η κατανάλωση αλκοόλ έχει συνδεθεί με μια σειρά από διαφορετικές μορφές καρκίνου.
Τα στοιχεία της Επιτροπής Καρκινογένεσης (COC) ανατρέπουν τη διαδεδομένη άποψη ότι ένα ποτήρι κόκκινο κρασί καθημερινά μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία, τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών. Αντ’ αυτού, η επιτροπή αναφέρει ότι οι άνθρωποι που δεν πίνουν έχουν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο από εκείνους που πίνουν και ακόμη και εκείνοι που εγκαταλείπουν την κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να χρειαστούν χρόνια προτού φτάσουν σε χαμηλό επίπεδα κινδύνου.
Η μεγαλύτερη ανατροπή των επίσημων ιατρικές συμβουλές για το αλκοόλ εδώ και 20 χρόνια όμως, είναι ότι από σήμερα συνιστάται οι άνδρες να καταναλώνουν αλκοόλ στο ίδιο επίπεδο με τις γυναίκες – όχι περισσότερο από έξι ή επτά ποτήρια κρασί ή μικρά ποτήρια μπίρας την εβδομάδα.
Η Sally Davies, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της Μεγάλης Βρετανίας, δήλωσε: «Η τακτική κατανάλωση αλκοόλ σε οποιαδήποτε ποσότητα, αποτελεί κίνδυνο για την υγεία όλων, όμως αν άνδρες και γυναίκες περιορίσουν την πρόσληψή του σε όχι περισσότερο από 14 μονάδες την εβδομάδα, ο κίνδυνος για ασθένειες, όπως ο καρκίνος, παραμένει χαμηλός».
Πρόσθεσε ακόμη ότι οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να πίνουν καθόλου αλκοόλ, παρά το τρέχον συνιστώμενο όριο του ενός ή δύο ποτηριών, μία ή δύο φορές την εβδομάδα.
Σύμφωνα με την έκθεση του COC, τα οφέλη του αλκοόλ για την υγεία της καρδιάς ισχύουν μόνο για τις γυναίκες ηλικίας 55 ετών και άνω – και μόνο όταν περιορίζεται σε περίπου δύο ποτήρια κρασί την εβδομάδα. Η ερευνητική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το να πίνει κάποιος για… λόγους υγείας «δεν δικαιολογείται».