Τα αντισυλληπτικά χάπια που λαμβάνονται αμέσως πριν από ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν αυξάνουν τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών στο έμβρυο, σύμφωνα με μια μελέτη μεγάλης κλίμακας που δημοσιεύθηκε πρόσφατα.

Εξετάζοντας τα αρχεία για περίπου 900.000 γεννήσεις στη Δανία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που χρησιμοποιούσαν το «χάπι» ακόμη και αφότου έμειναν έγκυες, δεν είχαν περισσότερες πιθανότητες να φέρουν στον κόσμο μωρά με γενετικές ανωμαλίες σε σύγκριση με μητέρες που δεν χρησιμοποιούσαν αντισυλληπτικά χάπια.

«Επιβεβαιώσαμε ότι δεν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στα αντισυλληπτικά χάπια και τις γενετικές ανωμαλίες σε έμβρυα», δήλωσε η Brittany Charlton, μία από τους επιστήμονες  της Σχολής Δημόσιας Υγείας TH Chan του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντα, που συμμετείχε στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό BMJ.

Οι περισσότερες από τις προηγούμενες έρευνες, εξήγησε, ξεκινούσαν εξαρχής με ένα αρκετά σπάνιο αποτέλεσμα – μια γενετική ανωμαλία – και στη συνέχεια προσπαθούσαν να εντοπίσουν την αιτία, εξετάζοντας την κατάσταση με ανάδρομη χρονολογική σειρά.

Κάποιες από αυτές τις μελέτες, εκ των οποίων αρκετές πραγματοποιήθηκαν πριν από μερικές δεκαετίες, είχαν βρει σύνδεση μεταξύ της χρήσης ορμονικών αντισυλληπτικών και γενετικών ανωμαλιών – αν και οι περισσότερες δεν βρήκαν κάποιο τέτοιο στοιχείο.

«Τα ευρήματά μας ήταν ιδιαίτερα καθησυχαστικά, δεδομένου ότι ήμασταν σε θέση να χρησιμοποιήσετε μια διαφορετική προσέγγιση», δήλωσε η Δρ Charlton. «Είχαμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τα μητρώα συνταγογράφησης και συνεπώς να εξαλείψουμε κάθε πιθανότητα λανθασμένων πληροφοριών από τις γυναίκες που δεν θυμόταν με ακρίβεια τη χρήση ή όχι αντισυλληπτικών».

Αντλώντας στοιχεία από τα εθνικά μητρώα υγείας της Δανίας για τα έτη 1997-2011, η Charlton και οι συνεργάτες της διαίρεσαν το δείγμα σε τέσσερις ομάδες.

Το ένα πέμπτο – περίπου 176.000 γυναίκες – δεν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ το «χάπι», ενώ περισσότερες από τα δύο τρίτα σταμάτησαν τη χρήση του τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από την εγκυμοσύνη. Ένα 8% διέκοψε τη χρήση μέσα σε 3 μήνες από τη σύλληψη, ενώ το 1% – που αντιστοιχεί όμως σε αρκετά περισσότερες από 10.000 γυναίκες – χρησιμοποιούσαν αντισυλληπτικά χάπια αρκετό καιρό μετά τη σύλληψη.

Για όλες τις ομάδες, η αναλογία γέννησης ενός φυσιολογικού μωρού και ενός με κάποια σοβαρή γενετική ανωμαλία, ήταν ακριβώς η ίδια: 25 ανά 1.000 γεννήσεις.

Η αναλογία αυτή παρέμεινε σταθερή σε όλες τις ομάδες, ακόμη και όταν ενσωματώθηκαν  κυήσεις που κατέληξαν σε θνησιγενή νεογνά ή εκτρώσεις.