Το τέλος της επιδημίας του ιού Έμπολα στη Λιβερία κήρυξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), σηματοδοτώντας τη λήξη του χειρότερου ξεσπάσματος της νόσου στον κόσμο.

Το «τέλος της ενεργού μετάδοσης» ανακηρύχθηκε έπειτα από το πέρασμα 42 ημερών χωρίς ούτε ένα νέο κρούσμα στη χώρα. Έτσι, και η Λιβερία παίρνει το ΟΚ από τον ΠΟΥ μαζί με την Γουινέα και Σιέρα Λεόνε, στις οποίες κηρύχθηκε το τέλος της επιδημίας το προηγούμενο έτος.

Η κατάσταση δεν είναι εντελώς ρόδινη βεβαίως, καθώς ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι μπορεί να υπάρξουν εκ νέου «αναζωπυρώσεις» της επιδημίας στη Δυτική Αφρική: ο θανατηφόρος ιός έχει σκοτώσει περισσότερους από 11.000 ανθρώπους από το Δεκέμβριο του 2013.

Μια χώρα θεωρείται απαλλαγμένη από την μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο, έπειτα από δύο περιόδους 21 ημερών από την τελευταία περίπτωση που εξετάστηκε και βρέθηκε αρνητική για δεύτερη φορά.

Η επικεφαλής του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν δήλωσε ότι το τέλος της έξαρσης της επιδημίας ήταν ένα «μνημειώδες επίτευγμα».

«Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την πρώτη φορά από την έναρξη της επιδημίας πριν από δύο χρόνια που και οι τρεις από τις χειρότερα πληγείσες χώρες – η Γουινέα, η Λιβερία και η Σιέρα Λεόνε – δεν έχουν αναφέρει νέες περιστατικά της νόσου για τουλάχιστον 42 ημέρες», είπε χαρακτηριστικά.

Η αλήθεια είναι βέβαια, ότι το τέλος της ενεργού μετάδοσης του ιού Έμπολα έχει κηρυχθεί στο παρελθόν άλλες δύο φορές στη Λιβερία – όμως ο Έμπολα επέστρεψε…

Αλλά και ο ΠΟΥ διευκρίνισε ότι αναμένονται «εξάρσεις» και ότι ο κίνδυνος να υπάρξουν νέα κρούσματα στα τρία κράτη της Δυτικής Αφρικής παραμένει υψηλός. «Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο ιός εξαφανίζεται σχετικά γρήγορα από τους επιζώντες, αλλά μπορεί να παραμείνει στο σπέρμα ενός μικρού αριθμού ανδρών επιζώντων για χρονικό διάστημα ακόμη και ενός έτους και σε σπάνιες περιπτώσεις να μεταδοθεί στους συντρόφους τους».

Η Δρ Τσαν χαρακτήρισε τους επόμενες τρεις μήνες ως τους πιο κρίσιμους για τις τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής: «Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, αναμένουμε ότι όλοι οι επιζώντες θα έχουν εξαφανίσει από το σώμα τους τον ιό», δήλωσε.

 

Θανατηφόρα κρούσματα του ιού Έμπολα έως σήμερα ανά χώρα

4.809 Λιβερία

3.955 Σιέρα Λεόνε

2.536 Γουινέα

8 Νιγηρία

6 Μάλι

1 ΗΠΑ