Περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν στην Ευρώπη απ’ ότι γεννιούνται, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Τρεις αμερικανικοί κοινωνιολόγοι ολοκλήρωσαν μια εμπεριστατωμένη έρευνα, συγκρίνοντας στοιχεία για κάθε επαρχία των ευρωπαϊκών χωρών και για τις ΗΠΑ. Διαπίστωσαν ότι το 58% των 1.391 επαρχιών στην Ευρώπη, κατέγραψε περισσότερους θανάτους από ότι γεννήσεις την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα (από το 2000 έως 2009). Αντίθετα, μόλις στο 28% των 3.141 κομητειών των ΗΠΑ συνέβαινε το ίδιο.
Ένας πληθυσμός όπου οι άνθρωποι πεθαίνουν από φυσικά αίτια ταχύτερα από ό, τι γεννιούνται (και όχι εξαιτίας πολέμου, πείνας ή άλλη εξωτερικής αιτίας), χαρακτηρίζεται ότι υποφέρει «φυσική μείωση».
Σύμφωνα με την έρευνα τρία από τα έξι πιο πολυπληθή κράτη της Ευρώπης βρίσκονται σε κατάσταση φυσικής μείωσης, με τους πληθυσμούς της Ρωσίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας να μειώνονται σε μέγεθος κάθε χρόνος. Με πληθυσμό πάνω από 280 εκατομμύρια, οι τρεις χώρες μαζί αποτελούν περισσότερο από το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού της Ευρώπης, που ανέρχεται σε 743 εκατομμύρια κατοίκους.
Συνολικά, 17 ευρωπαϊκά έθνη βρίσκονται σε κατάσταση φυσικής μείωσης, ενώ μόνο δύο από τις 50 αμερικανικές πολιτείες έχουν το ίδιο πρόβλημα – η Δυτική Βιρτζίνια και το Μέιν. Η Ελλάδα, βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες που ο πληθυσμός τους μειώνεται, μαζί με τις προαναφερθείσες, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Πορτογαλία, τη Σουηδία και άλλες.
Αντίθετα, η Μεγάλη Βρετανία διατηρεί ένα σταθερό επίπεδο αύξησης του πληθυσμού, ενώ ο πληθυσμός αυξάνεται και σε κάθε μία επαρχία της Ιρλανδίας. Άλλη έρευνα μάλιστα είχε δείξει ότι η Μεγάλη Βρετανία θα είναι η πιο πολυπληθής χώρα της ΕΕ μέχρι το 2050, με φτάνοντας τα 80 εκατομμύρια κατοίκους, ενώ η Γερμανία θα «πέσει» στα 74 εκατομμύρια κατοίκους. Αυξητικές τάσεις όμως καταγράφει και ο πληθυσμός της Κύπρου, της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν και του Λουξεμβούργου.
Στις επεξηγηματικές σημειώσεις τους, οι καθηγητές κοινωνιολογίας και δημογραφίας που διεξήγαγαν την έρευνα, υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους θα πρέπει να ανησυχήσουν την ευρωπαϊκή οικογένεια.
«Η φυσικά μείωση είναι μεγαλύτερη στην Ευρώπη από ό, τι στις ΗΠΑ, επειδή ο πληθυσμός της είναι μεγαλύτερης ηλικίας, τα ποσοστά γονιμότητας είναι χαμηλότερες και υπάρχουν λιγότερες γυναίκες σε ηλικία τεκνοποίησης. Πρόκειται για ένα μείζονος σημασίας πολιτικό ζήτημα, καθώς εξαντλεί τη δημογραφική αντοχή μιας περιοχή, μειώνοντας την οικονομική βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητά της».
Ως τα μέσα της δεκαετίας του 2050, ο ΟΗΕ προβλέπει ότι ο πληθυσμός μόλις εννέα χωρών (της Ινδίας, του Πακιστάν, της Νιγηρίας, της Αιθιοπίας, των ΗΠΑ, του Κονγκό, της Τανζανίας, της Κίνας και του Μπαγκλαντές) θα αποτελεί το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού.