Μια νέα θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας επέτρεψε σε ορισμένους ασθενείς να περπατήσουν και πάλι, χάρη στην «επανεκκίνηση» του ανοσοποιητικού τους συστήματος.

Στο πλαίσιο μιας κλινικής δοκιμής στο Νοσοκομείο Royal Hallamshire του Σέφιλντ σε περίπου 20 ασθενείς, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν βλαστοκύτταρα για να προβούν σε μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Η μέθοδος που είναι γνωστή ως αυτόλογη μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων (Haematopoietic Stem Cell Transplant – HSCT) εφαρμόζεται με τη χρήση χημειοθεραπείας για την καταστροφή της περιοχής του ανοσοποιητικού συστήματος προκαλεί τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η δοκιμή ήταν τόσο αποτελεσματική για μερικούς ασθενείς ώστε ήταν σε θέση να περπατήσουν και πάλι.

Ο καθηγητής John Snowden, αιματολόγος στο νοσοκομείο Royal Hallamshire, είπε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς κατά κάποιο τρόπο επανεκκινήθηκε ή επαναφέρθηκε πίσω σε ένα χρονικό σημείο πριν από την εκδήλωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας. «Είναι σαφές ότι έχουμε πετύχει μια σημαντική βελτίωση στη ζωή των ασθενών, το οποίο είναι ιδιαιτέρως ευχάριστο», δήλωσε, ενώ ο καθηγητής Basil Sharrack χαρακτήρισε τη δοκιμή ως σημαντικό επίτευγμα.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα η διάγνωσή της γίνεται συνήθως όταν ο ασθενής βρίσκεται στη δεκαετία των 20 ή των 30. Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι στην Ελλάδα υποφέρουν σήμερα από την ανίατη νευρολογική νόσο.

Η Amy Bowen, διευθύντρια οργάνωσης για τη σκλήρυνση κατά πλάκας δήλωσε ότι η θεραπεία είναι πολύ ισχυρή και ότι έχει πιθανά οφέλη αλλά και σημαντικούς κινδύνους για τους ασθενείς. «Είμαστε ακόμη πολύ μακριά από το να αποτελέσει μια συνηθισμένη θεραπεία για την ασθένεια» είπε. «Απαιτούνται περισσότερες κλινικές δοκιμές για να καταλάβουμε ποιος ασθενής είναι πιθανότερο να ωφεληθεί από τη θεραπεία, για να αναπτύξουμε ασφαλέστερες διαδικασίες θεραπείας και να κατανοήσουμε ποιες μπορεί να είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της».

Ο Δρ Emma Gray δήλωσε ότι  οι θεραπείες με βλαστοκύτταρα, όπως η HSCT, μπορούν να δώσουν ελπίδα και είναι σαφές ότι σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα. «Ωστόσο, οι μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι μπορεί να μην είναι αποτελεσματικές για όλες τις μορφές της νόσου», διευκρίνισε. «Θέλουμε οι άνθρωποι να γνωρίζουν ότι πρόκειται για μια επιθετική θεραπεία που εγκυμονεί και σημαντικούς κινδύνους».