Επιστήμονες δημιούργησαν ένα χειρουργικό εμφύτευμα όχι μεγαλύτερο από κόκκο ρυζιού, το οποίο μετρά την πίεση του αίματος και τη θερμοκρασία του ασθενούς για αρκετές ημέρες προτού διαλυθεί από τα υγρά του σώματος.
Η βιοδιασπόμενη συσκευή θα μπορούσε να εμφυτεύεται στον εγκέφαλο ή άλλα ζωτικά όργανα για την παρακολούθηση της αποθεραπείας του ασθενούς, χωρίς την ανάγκη σύνδεσης με καλώδια ή χειρουργικής επέμβασης για την αφαίρεση του εμφυτεύματος, μετά το πέρας της χρησιμότητάς του.
Οι δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε πειραματόζωα δείχνει ότι το αναλώσιμο εμφύτευμα μπορεί να παρακολουθεί μικρές διαφοροποιήσεις στην ενδοκρανιακή πίεση μεταξύ του εγκεφάλου και του κρανίου, καθώς και τη θερμοκρασία σε αυτό το ευαίσθητο όργανο του σώματος προτού διαλυθεί εντελώς.
Το εμφύτευμα μιας χρήσης κατασκευάζεται από ένα διαλυόμενο υλικό με βάση το πυρίτιο, αναμεμιγμένο με ένα ακίνδυνο πολυμερές. Οι δοκιμές έδειξαν το υλικό διαλύεται πλήρως σε αλατούχο διάλυμα μετά από μερικές ημέρες.
Συσκευές που απορροφούνται από τον οργανισμό και δεν απαιτείται η ανάκτησή τους, θα μπορούσαν σύντομα να δοκιμαστούν σε ανθρώπους, για να εξεταστεί αν μπορούν να αντικαταστήσουν σημερινά όργανα που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση σημαντικών δεικτών της υγείας μας.
«Ο τελικός στόχος είναι να έχουμε μια συσκευή που μπορεί να τοποθετηθεί στον εγκέφαλο ή σε άλλα όργανα του σώματος, η οποία εμφυτεύεται, είναι συνδεδεμένη με το όργανο που θέλουμε να παρακολουθήσουμε και η οποία μεταδίδει ασύρματα πληροφορίες για την υγεία του εν λόγω οργάνου» δήλωσε ο Rory Murphy, νευροχειρουργός στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Washington, στο Σεντ Λούις του Μισούρι. «Αυτό επιτρέπει στους γιατρούς να παρέμβουν εγκαίρως εάν είναι απαραίτητο, ώστε να προλάβουν μεγαλύτερα προβλήματα. Και στη συνέχεια, μετά την κρίσιμη περίοδο που θέλουμε να παρακολουθήσουμε, η συσκευή να διαλυθεί και να εξαφανιστεί, μόνη της».
Το να είναι ο γιατρός σε θέση να παρακολουθεί τις αλλαγές μέσα στο σώμα, μπορεί να αποδειχθεί ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ανάρρωση του ασθενούς. Τα υπάρχοντα εμφυτεύματα είναι συχνά περίπλοκα και ενέχουν τον κίνδυνο της απόρριψης από τον οργανισμό αλλά και λοιμώξεων που προκαλούνται από τις χειρουργικές επεμβάσεις.
«Οι ηλεκτρονικές συσκευές και βιοϊατρικές εφαρμογές τους εξελίσσονται ταχύτατα. Αλλά ένα μεγάλο εμπόδιο είναι ότι τα εμφυτεύματα που τοποθετούνται στο σώμα συχνά προκαλούν αντιδράσεις από το ανοσοποιητικό σύστημα, οι οποίες μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στους ασθενείς», είπε ο Δρ Murphy.
«Ωστόσο, οι συσκευές που συνήθως χρησιμοποιούνται σήμερα βασίζονται σε τεχνολογία της δεκαετίας του 1980. Είναι μεγάλες, δύσχρηστες και έχουν καλώδια για να συνδέονται στα μόνιτορ στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Δίνουν ακριβείς μετρήσεις και μας βοηθούν, όμως υπάρχουν τρόποι για να γίνουν καλύτερες».
«Το όφελος αυτών των νέων συσκευών είναι ότι διαλύονται με την πάροδο του χρόνου, ώστε να μην υπάρχει κάποιο ξένο σώμα στον οργανισμό για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης, φλεγμονής ή διάβρωσης μέσω του δέρματος ή του οργάνου στο οποίο είναι τοποθετείται», είπε ο Δρ Murphy.