Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τόνισε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι πλέον μια «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τη δημόσια υγεία» σε όλο τον πλανήτη, προειδοποιώντας για τους κινδύνους από τον μολυσμένου αέρα των πόλεων.
Η προειδοποίηση έρχεται σε μια στιγμή που η ατμοσφαιρική ρύπανση απασχολεί συχνά την κοινή γνώμη: το Δεκέμβριο οι κινεζικές αρχές εξέδωσαν «κόκκινο» συναγερμό στο Πεκίνο, κλείνοντας σχολεία και επιχειρήσεις και να παροτρύνοντας τους κατοίκους να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους για να προστατευτούν από το νέφος, ενώ η καύση ξύλων σε τζάκια και σόμπες έχει υποχρεώσει τις ελληνικές αρχές σε συστάσεις για τον περιορισμό της χρήσης τους αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια.
Στην υπόλοιπη Ευρώπη, μόλις οκτώ ημέρες μετά την έναρξη του 2016, το Λονδίνο ξεπέρασε το όριο για την ατμοσφαιρική ρύπανση, για ολόκληρο το έτος: Σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ, τα επίπεδα ρύπανσης στο Λονδίνο επιτρέπεται να υπερβαίνουν το ανώτατο όριο ασφαλείας για συνολικά 18 ώρες το χρόνο, οι οποίες ήδη εξαντλήθηκαν από την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου!
Μιλώντας στην εφημερίδα The Guardian, η Maria Neira, επικεφαλής δημόσιας υγείας toy ΠΟΥ, δήλωσε: «Έχουμε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε πολλές χώρες εξαιτίας της ρύπανσης. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σε παγκόσμιο επίπεδο, με φρικτό μελλοντικό κόστος για την κοινωνία».
Οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις της ρύπανσης στην υγεία των κατοίκων των πόλεων είναι σοβαρές και τα σταθερά υψηλά επίπεδα ρύπανσης θα μπορούσαν να αποδειχθούν ωρολογιακή βόμβα για τη δημόσια υγείας, τόνισε η Neira.
Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας, όπως άσθμα και καρδιακές παθήσεις, οι οποίες απαιτούν ιατρική φροντίδα και νοσηλεία. Εάν τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, η Neira πιστεύει ότι υπηρεσίες υγείας στο μέλλον θα μπορούσαν να τεθούν υπό ακόμη μεγαλύτερη πίεση από ό, τι βρίσκονται τώρα.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 3,3 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν πρόωρα εξαιτίας των επιπτώσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης κάθε χρόνο, με τους περισσότερους από τους θανάτους να καταγράφονται στην Κίνα, την Ινδία και το Πακιστάν.