Σε θανάσιμη απειλή εξελίσσεται για την Ευρωπαϊκή Ένωση η παχυσαρκία, καθώς σκοτώνει κάθε χρόνο άμεσα ή έμμεσα 2.800.000 ανθρώπους. Ταυτόχρονα κοστίζει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ στην ευρωπαϊκή οικονομία καθώς το 7% των εθνικών προϋπολογισμών δαπανάται για την υγεία σε παχύσαρκους ασθενείς, ενώ τεράστιες είναι οι έμμεσες δαπάνες που προκύπτουν:
- Aπό την απώλεια παραγωγικότητας,
- Τις απουσίες από την εργασία λόγω προβλημάτων υγείας και
- Τους πρόωρους θανάτους.
Ομιλία με έμφαση στην παιδική παχυσαρκία στην ΕΕ
Τα στοιχεία από την εφιαλτική κατάσταση που επικρατεί στην Ε.Ε, λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής, παρουσίασε μιλώντας με θέμα «Διατροφή, Άσκηση και Δημόσια Υγεία» στο πλαίσιο του 1ου Κύκλου Διαλέξεων του Ινστιτούτου σε Θέματα Δημόσιας Υγείας, ο επιδημιολόγος και Αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου κ Κωνσταντίνος Βαρδαβάς.
Σύμφωνα με τον κ Βαρδαβά , το μέλλον είναι δυσοίωνο αν δεν υλοποιηθούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την μείωση των παχύσαρκων παιδιών μέχρι το 2020.
Κι αυτό γιατί ανησυχητική είναι η υψηλή αύξηση και εξάπλωση των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών και εφήβων, αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από την Πρωτοβουλία Επιτήρησης του ΠΟΥ για την Παιδική Παχυσαρκία, περίπου 1 στα 3 παιδιά στην ΕΕ, ηλικίας 6-9 ετών ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα το 2010.
Η παιδική παχυσαρκία, σύμφωνα με τους ειδικούς, έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και την ποιότητα ζωής, ενώ μπορεί να συντρίψει τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης στο εγγύς μέλλον.
Όπως ανέφερε ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου σε Θέματα Δημόσιας Υγείας, «Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής του μέσου Ευρωπαίου πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνες για την αύξηση της παχυσαρκίας που έχουμε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες».
Ένας σημαντικός παράγοντας είναι οι διατροφικές συνήθειες μας για το τι, πόσο και που τρώμε.
- Οι νέοι στην ΕΕ καταναλώνουν σήμερα περισσότερο fast-food και σημαντικές ποσότητες ζαχαρούχων αναψυκτικών, τρώνε πιο συχνά έξω από ότι στο σπίτι
- Έχουν μειωμένη σωματική δραστηριότητα καθώς το άθλημα ή το παιχνίδι έξω, έχουν αντικατασταθεί από «το παιχνίδι με την οθόνη» και την καθιστική ζωή».
Για να μπει φρένο στην εξάπλωση ο πρωταρχικός στόχος του Σχεδίου Δράσης της Ε.Ε για την Παιδική Παχυσαρκία είναι να συμβάλει στον περιορισμό της αύξησης των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών και νέων (0-18 ετών) μέχρι το 2020.
Συγκεκριμένα το σχέδιο δράσης (2014 με 2020) προβλέπει να:
- Υποστηρίξει ένα υγιές ξεκίνημα στη ζωή
- Προωθήσει υγιέστερο περιβάλλον, ιδίως στα σχολεία και τα νηπιαγωγεία
- Κάνει την υγιεινή επιλογή μια ευκολότερη επιλογή
- Περιορίσει την εμπορία και τη διαφήμιση στα παιδιά
- Ενημερώσει και ενισχύσει τις οικογένειες
- Ενθαρρύνει την φυσική δραστηριότητα
Την ομιλία παρακολούθησαν άτομα του επιστημονικού και ακαδημαϊκού τομέα, καθώς και άλλοι ενδιαφερόμενοι για θέματα Δημόσιας Υγείας. Τον ομιλητή προλόγισε ο κ. Αντώνη Καφάτου, Ομ. Καθηγητή Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Υπεύθυνη του προγράμματος του κύκλου των διαλέξεων είναι η Δρ. Άννα Τζώρτζη, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας.