Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές της βρετανικής κυβέρνησης συμβουλεύουν τη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ σε 14 μονάδες την εβδομάδα για τους άνδρες και τις γυναίκες, καθώς οι έρευνες συνδέουν ευθέως τη μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ με διάφορες μορφές καρκίνου. Τι γίνεται όμως με τα πολλά εκατομμύρια των λαών της Μεσογείου, όπως εμείς οι Έλληνες, των οποίων η διατροφή είναι μία από τις πιο υγιεινές στον κόσμο και η οποία περιλαμβάνει ένα ποτηράκι κρασιού ή δύο ως αναπόσπαστο μέρος τμήμα της; Η απάντηση μάλλον δεν βρίσκεται μόνο στην ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνεται, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο καταναλώνεται.
Σε ποια σημεία ωφελεί η μεσογειακή διατροφή
Γιατί πλέον υπάρχουν αποδείξεις ότι πολλά τρόφιμα που περιλαμβάνονται στη μεσογειακή διατροφή, όπως τα λαχανικά, τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και το ελαιόλαδο, περιέχουν ωφέλιμες ουσίες που αντιμετωπίζουν τις βλαβερές συνέπειες του αλκοόλ.
Για παράδειγμα, μια σειρά μελετών δείχνουν ότι ακόμα και μικρές ποσότητες αλκοόλ αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Αλλά μια πρόσφατη έρευνα, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή είχαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ακόμα και αν σχεδόν οι μισές έπιναν έως και δύο μονάδες αλκοόλ (ένα ή δύο ποτήρια κρασί των 175ml) την ημέρα.
Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στη διατροφή τους πιστεύεται ότι παίζει ρόλο σε αυτά τα ευρήματα: Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού μέσω της αύξησης των επιπέδων των οιστρογόνων, όμως το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο περιέχει αντι-οιστρογόνα που μπλοκάρουν τη καρκινογόνο δράση των οιστρογόνων. Σε μια άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 368.000 γυναίκες, διαπιστώθηκε ότι το φολικό οξύ, το οποίο βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά και τα όσπρια της μεσογειακής διατροφής, παρέχει επίσης προστατευτική δράση ενάντια στις επιπτώσεις του αλκοόλ.
Στις μέρες μας είναι τεκμηριωμένο ότι το κάπνισμα σε συνδυασμό με την κατανάλωση αλκοόλ αυξάνουν δραματικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στόματος και του φάρυγγα. Ορισμένες μελέτες όμως, δεν βρήκε αυξημένο κίνδυνο αυτών των καρκίνων στις γυναίκες που έπιναν μέχρι δύο μονάδες αλκοόλ την ημέρα, εφόσον δεν κάπνιζαν. Πιστεύεται ότι το αλκοόλ δρα ως καταλύτης που αυξάνει την απορρόφηση από τον οργανισμό των καρκινογόνων ουσιών του καπνού. Αν η κατανάλωση αλκοόλ γίνεται κατά τη διάρκεια ενός γεύματος, οι κίνδυνοι από το κάπνισμα γίνει πιθανώς λιγότεροι.
Ο τρόπος που πίνουμε λοιπόν, είναι πολύ σημαντικός. Η ήπια κατανάλωση αλκοόλ συνοδεία φαγητού, όπως συνηθίζεται στις χώρες της Μεσογείου, διαφέρει από την κατανάλωση αλκοόλ που γίνεται στον ευρωπαϊκό βορρά – μεγάλες ποσότητες και… ξεροσφύρι. Το γεμάτο στομάχι επιβραδύνει τον ρυθμό απορρόφησης του αλκοόλ, περιορίζοντας την επικίνδυνη άνοδο των επίπεδων του αλκοόλ στο αίμα, που σχετίζονται με την υψηλή αρτηριακή πίεση και τα εγκεφαλικά επεισόδια.