Ο υπουργός Οικονομικών της Μεγάλης Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν συμφώνησε να ενώσει τις δυνάμεις της χώρας με τον δισεκατομμυριούχο Μπιλ Γκέιτς για την καταπολέμηση της ελονοσίας, διαθέτοντας 3 δισεκατομμύρια λίρες στερλίνες για την αντιμετώπιση της φονικής νόσου.

Ο υπουργός και ο ιδρυτής της Microsoft εξέφρασαν τις ελπίδες τους για την εξάλειψη της τροπικής επιδημίας μέσα στις επόμενες δεκαετίες, κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους στη Σχολή Τροπικής Ιατρικής του Λίβερπουλ, για να δουν από κοντά μια πρωτοποριακή έρευνα που διεξάγεται εκεί.

Περίπου 500 εκατομμύρια λίρες στερλίνες ετησίως θα διατεθούν από τον προϋπολογισμό διεθνούς ανάπτυξης της Μεγάλης Βρετανίας για τα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ το Ίδρυμα Γκέιτς θα βοηθάει με 140 εκατομμύρια λίρες το χρόνο τις ερευνητικές προσπάθειες για την ασθένεια.

Η φονική ασθένεια μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα των κουνουπιών και υπολογίζεται ότι σκοτώσει ένα παιδί κάθε λεπτό που περνάει. Η δέσμευση των δύο πλευρών αποτελεί υποστήριξη της αποστολής που έχει αναλάβει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας,  με στόχο τη μείωση των θανάτων από ελονοσία κατά 90% έως το 2030.

Με άρθρο που υπογράφουν οι δύο άνδρες από κοινού στην εφημερίδα «The Times», επιμένουν ότι «προβλήματα όπως η πείνα και η ελονοσία, δεν είναι άλυτα».

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι στη διάρκεια της ζωής μας θα μπορέσουμε να εξαλείψουμε την ελονοσία και άλλες θανατηφόρες τροπικές ασθένειες και να αντιμετωπίσουμε αναδυόμενες απειλές, ώστε να κάνουμε τον κόσμο ένα ασφαλέστερο μέρος για όλους».

«Στις φτωχότερες χώρες του κόσμου, η ελονοσία είναι τόσο αιτία όσο και συνέπεια της φτώχειας. Κοστίζει στην Αφρική, όπου η φτώχεια είναι ήδη υψηλή, δισεκατομμύρια λίρες στερλίνες ετησίως λόγω απώλειας παραγωγικότητας, ενώ ταυτόχρονα απορροφά έως και 40% των δαπανών για τη δημόσια υγεία», πρόσθεσαν.

«Η ανθρωπότητα έχει μειώσει τον αριθμό των θανάτων από ελονοσία στο μισό τα τελευταία 15 χρόνια. Είμαστε σίγουροι ότι αυτός είναι ένας πόλεμος που μπορούμε να κερδίσουμε. Με τα παγκόσμιας κλάσης πανεπιστήμια της, τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες και την ισχυρή υποστήριξη σε εθνικό επίπεδο, η Μεγάλη Βρετανία οδηγεί την καινοτομία για τη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας εκατομμυρίων ανθρώπων».