Τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν τάσεις αυτοκτονίας ή επιθετική συμπεριφορά, αν παίρνουν συστηματικά αντικαταθλιπτικά, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι εκθέσεις για τις κλινικές δοκιμές από τις φαρμακευτικές εταιρείες συχνά υποβάθμιζαν τις πιο σοβαρές παρενέργειες, οι οποίες αποκαλύφθηκαν μόνο μετά την ανάλυση των αρχικών στοιχείων των ασθενών.

Περισσότερες από τις μισές από τις απόπειρες αυτοκτονίας και τις σκέψεις για αυτοκτονία περιγραφόταν απλώς ως «επιδείνωση της κατάθλιψης» ή «συναισθηματικής αστάθεια» από κάποιες φαρμακευτικές εταιρείες.

Η Tarang Sharma, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση British Medical Journal, δήλωσε ότι οι ερευνητές εξέτασαν εκθέσεις κλινικών δοκιμών και πρωτογενή δεδομένα που αφορούν περισσότερους από 18.500 ασθενείς.

Η έρευνά τους δεν βρήκε ενδείξεις για αύξηση των περιπτώσεων αυτοκτονίας ή επιθετικής συμπεριφοράς στους ενήλικες, αλλά οι πιθανότητες και για τα δύο ήταν τουλάχιστον διπλάσιες για όσους ήταν κάτω από 18 ετών.

«Προτείνουμε ελάχιστη χρήση αντικαταθλιπτικών σε παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες, καθώς φαίνεται ότι το κακό που μπορούν να προκαλέσουν είναι μεγαλύτερο» δήλωσε στην British Medical Journal, τονίζοντας ότι η άσκηση και η ψυχοθεραπεία θα μπορούσαν να είναι οι εναλλακτικές λύσεις.

Κανένα από τα παιδιά που συμμετείχαν στις μελέτες δεν αυτοκτόνησαν, είπε η Tarang Sharma, αλλά πρόσθεσε ότι όλα βρίσκονταν υπό αυστηρή επίβλεψη κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών.

Η μελέτη εξέτασε εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI) και της αναστολείς της επαναπρόσληψης σεροτονίνης και της νορεπινεφρίνης (SNRIs), τα οποία είναι τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα για την κατάθλιψη.

Η κυρία Sharma δήλωσε έκπληκτη από τον βαθμό υποβάθμισης των παρενεργειών από τις φαρμακευτικές εταιρείες: «Ήταν πραγματικά σοκαριστικό για μένα. Αυτό που κάνουν είναι λάθος. Δίνουν μια πολύ ανακριβή εικόνα για το ποιες είναι οι παρενέργειες».

«Δεν μπορούμε να τους έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη, επειδή συχνά υπερβάλλουν για τα οφέλη των φαρμάκων και ελαχιστοποιούν τις παρενέργειες. Δεν περίμενα ότι θα είναι τόσο άσχημα τα πράγματα».

Η Tarang Sharma, πρώην υπάλληλος πρώην υπάλληλος φαρμακευτικής εταιρείας, δήλωσε ότι οι ρυθμιστικές αρχές δεν ζητούν πάντα τα πρωτογενή δεδομένα από τις φαρμακευτικές εταιρείες και τους προέτρεψε να το κάνουν από εδώ και πέρα.