Γιατροί στην Ελβετία κατάφεραν μια εξαιρετικά δύσκολη επέμβαση, πετυχαίνοντας να διαχωρίσουν δύο σιαμαία κοριτσάκια ηλικίας μόλις οκτώ ημερών. Πιστεύεται ότι είναι τα μικρότερα μωρά που διαχωρίστηκαν με επιτυχία. Τα δίδυμα, που γεννήθηκαν τον Δεκέμβριο, ήταν ενωμένα στο ήπαρ και το στήθος.

Τα ελβετικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι γιατροί είχαν προγραμματίσει αρχικά να χωρίσουν τα δύο αδελφάκια όταν θα είχαν μεγαλώσει μερικούς μήνες, όμως αναγκάστηκαν να επισπεύσουν την επέμβαση όταν διαπίστωσαν ότι κινδυνεύει η ζωή τους.

Όμως και η επέμβαση δεν ήταν χωρίς ρίσκο: σύμφωνα με τα στατιστικά είχε πιθανότητες επιτυχίας που δεν ξεπερνούσαν το 1%.

Τα δίδυμα, που ονομάζονται Λυδία και Μάγια, γεννήθηκαν πρόωρα κατά οκτώ εβδομάδες στο νοσοκομείο Inselspital στη Βέρνη και δεν ήταν μόνα τους, καθώς η μητέρα τους κυοφορούσε τρίδυμα. Η άλλη τους αδελφή, η Καμίλα, ήταν απολύτως υγιής.

Οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου είπαν ότι τα δίδυμα ήταν σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένα στο ήπαρ, όμως είχαν όλα τα ζωτικά τους όργανα. Και τα δύο μαζί, ζύγιζαν μόλις 2,2 κιλά, ενώ ένα από τα σιαμαία είχε πάρα πολύ αίμα και πολύ υψηλή αρτηριακή πίεση, ενώ το άλλο δεν είχε αρκετά.

Η ιατρική ομάδα που πραγματοποίησε την επέμβαση αποτελείτο από 13 άτομα και χρειάστηκε περίπου πέντε ώρες ώστε να επιτύχει τον διαχωρισμό των κοριτσιών. Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου. «Τόσο μικρά σιαμαία αδέλφια ποτέ δεν είχε διαχωριστεί με επιτυχία στο παρελθόν», δήλωσαν ικανοποιημένοι οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου.

Ο επικεφαλής της παιδοχειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου, Steffen Berger, έδωσε συγχαρητήρια στο ιατρικό προσωπικό, λέγοντας: «Η άψογη συνεργασία των διαφόρων ειδικοτήτων γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού ήταν το κλειδί της επιτυχίας της επέμβασης. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που τα παιδιά τα πηγαίνουν τόσο καλά».

Τα κορίτσια υποβλήθηκε σε περαιτέρω χειρουργική επέμβαση για να κλείσουν τα κοιλιακά τους τοιχώματα και τώρα αναρρώνουν στη μονάδα εντατικής θεραπείας της παιδιατρικής κλινικής.

Το νοσοκομείο λέει ότι τα παιδιά είναι ακόμα πολύ μικρά, όμως αναπτύσσονται κανονικά: έχουν ήδη πάρει βάρος και έχουν αρχίσει να θηλάζουν.