Oι Αμερικανοί προσπαθούν να κόψουν τη ζάχαρη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας (Reuters/Ipsos), που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.883 ενηλίκων που ζουν στις ΗΠΑ, κατά το χρονικό διάστημα 15-21 Ιανουαρίου 2016.
Το 58% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι είχαν προσπαθήσει να μειώσουν την κατανάλωση της ζάχαρης στη διατροφή τους, τουλάχιστον έναν μήνα πριν από τη διεξαγωγή της έρευνας. Το ποσοστό αυτό, είναι μεγαλύτερο από το ποσοστό των Αμερικανών καταναλωτών που επιδιώκουν να μειώσουν την πρόσληψη θερμίδων, νατρίου (αλατιού), λιπαρών ουσιών, χοληστερόλης και υδατανθράκων στη διατροφή τους.
Μόλις τον προηγούμενο μήνα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνέστησε – για πρώτη φορά- τη μείωση της ποσότητας της ζάχαρης που προστίθεται κατά την προετοιμασία ή την παρασκευή γευμάτων, ώστε να είναι μικρότερη του 10% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων. Η σύσταση αυτή πρακτικά σημαίνει μείωση της πρόσληψης θερμίδων κατά ένα τρίτο για το μέσο Αμερικάνο, ενώ η σύσταση είναι ακόμη πιο δραστική για τους εφήβους, που προσλαμβάνουν το 17% των ημερήσιων θερμίδων τους από τη ζάχαρη που προστίθεται στα διάφορα στάδια προετοιμασίας ή παρασκευής των γευμάτων.
Ένα ποσοστό 50% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι προσπαθούσε να μειώσει την πρόσληψη θερμίδων, 48% την πρόσληψη νατρίου, 46% τα διάφορα λιπαρά, 43% τη χοληστερόλη και 40% τους υδατάνθρακες. Το 39% δήλωσε ότι δεν είχε πρόθεση μείωσης της πρόσληψης ζάχαρης από τη διατροφή τους.
Σε απόλυτο βαθμό, το αντικείμενο της έρευνας προσδιορίστηκε στην προσπάθεια μείωσης της πρόσληψης ζάχαρης και όχι στο βαθμό επιτυχίας της προσπάθειας. Ωστόσο, τα στατιστικά αποτελέσματα φαίνεται να επιβεβαιώνουν τους φόβους των ειδικών για τη διασύνδεση μεταξύ της διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης και των επιπέδων παχυσαρκίας.
Ο λεγόμενος και «πόλεμος της ζάχαρης» στις ΗΠΑ έχει κηρυχθεί τα τελευταία χρόνια, με το επίκεντρο του ενδιαφέροντος να βρίσκεται στα αναψυκτικά διαφόρων τύπων, στα γλυκίσματα, αλλά και στις συσκευασμένες τροφές όπως τα δημητριακά και οι σάλτσες για μακαρονάδες. Παράλληλα, στατιστικά στοιχεία από το εργαλείο καταγραφής τάσεων έρευνας της Google (Google Trends) επιβεβαιώνουν ότι οι αναζητήσεις με σημείο ενδιαφέροντος την «προσθήκη ζάχαρης» είναι αυξανόμενες, έχοντας φτάσει στο μεγαλύτερο σημείο της δημοτικότητάς τους, στις ΗΠΑ, τον προηγούμενο μήνα, επί τη βάσει δεδομένων έρευνας του 2004.
Οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας ζάχαρης από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι πραγματική αιτία που προκαλεί παχυσαρκία, είναι η αύξηση της πρόσληψης θερμίδων από πηγές διαφορετικές της ζάχαρης, από τη δεκαετία του ’70 και μετά.